Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Er wordt een spookbeeld van IMF gecreëerd'

'Er wordt een spookbeeld van IMF gecreëerd'

07/01/2021 00:00 - Jason Pinas

President Chandrikapersad Santokhi zei woensdag dat er volgende maand al lichtpunten moeten zijn.

President Chandrikapersad Santokhi zei woensdag dat er volgende maand al lichtpunten moeten zijn. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het conceptrapport van de regering voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet volgens planning deze week klaar zijn. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi woensdag aan journalisten.

Volgens hem heeft dit concept een 'Surinaams gezicht' en het is ook opgesteld door uitsluitend Surinaamse deskundigen. Het zal vrijdag naar de sociale partners en het parlement worden gestuurd zodat ook zij hun inzichten kunnen meegeven waarna het zal worden gefinaliseerd. Vooral met de vakbeweging zal goed worden overlegd over dit onderwerp en een eventuele loonronde voor de ambtenaren. Maandag is met de Sociaal-Economische Raad gesproken. "Wij willen als regering goed overleg en draagvlak om goede beslissingen te nemen."

Om dit alles tot een goed eind te brengen is de regering bezig met meerdere trajecten. Santokhi zegt dat het IMF niet de enige mogelijkheid is voor de regering om de financieel-economische situatie te verbeteren. Echter, "er wordt een spookbeeld over het IMF gecreëerd". De regering is ook bezig mogelijkheden te bekijken om het schuldenvraagstuk nationaal en internationaal goed op te lossen. "Nu zijn we begonnen om met de nationale schuldeisers te praten. Internationaal is het aardig gelukt om alle schulden en rente te verschuiven naar eind maart." Het streven is om ook nationaal de schulden te herschikken.

Santokhi benadrukt dat ook om goedkoop kapitaal aan te trekken de regering goede vorderingen maakt. Dit geld zal volgens hem gebruikt worden om verschillende projecten te financieren die vrijdag finale goedkeuring moeten krijgen tijdens de regeringsraad. "Dan zal ook worden besloten een programmaorganisatie op te zetten die de regering en verschillende projecten zal ondersteunen." Als alles goed verloopt begint de uitvoering in april wanneer de stabilisatiefase, die eerder is aangekondigd, zal beginnen. "We zijn op spoor. Deze drie trajecten worden allemaal op een correcte wijze bewandeld met de juiste tijdmomenten. In februari moeten er al lichtpunten zijn."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina