Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • PTC zet internationaal traject in om buitenlandse studenten aan te trekken

PTC zet internationaal traject in om buitenlandse studenten aan te trekken

07/01/2021 16:04 - Ivan Cairo

PTC-directeur Glenn Robby Holband tijdens de opening van het collegejaar in 2019.

PTC-directeur Glenn Robby Holband tijdens de opening van het collegejaar in 2019. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het Polytechnic College (PTC) zet vanaf dit jaar een internationaal traject in om ook personen buiten Suriname studiemogelijkheden aan te bieden. Voorts worden in het net begonnen collegejaar nieuwe programma's en specialisaties geïntroduceerd. Dat kwam dinsdagavond naar voren tijdens het openingscollege. Vanwege de coronapandemie vond deze activiteit online plaats via het digitale platform Zoom.

Directeur Robby Holband stelt dat vanwege de Covid-19-situatie het nieuwe collegejaar niet zoals gebruikelijk in oktober vorig jaar is begonnen. Voortaan zal het in januari starten. De gewijzigde situatie bracht veel uitdagingen, maar ook kwamen er nieuwe kansen en mogelijkheden voor het instituut. Door de pandemie zijn pocessen overal ter wereld, en ook in Suriname, gestaakt. Dit zorgde voor prikkels om met nieuwe en innovatieve dingen te komen, ook bij PTC.

Studenten werden op het hart gedrukt om bij tegenslag niet bij de pakken te gaan neerzitten, maar juist daaruit inspiratie te putten om door te gaan. "We willen mensen hebben die vanuit de veerkracht zaken oppakken en sprongen vooruit kunnen maken", zei de directeur.

Hij benadrukte dat het college zich samen met partners zal blijven inzetten om oplossingen te helpen zoeken voor problemen waar Suriname mee kampt. Onder meer worden drie nieuwe onderwijsprogramma's geïntroduceerd: veiligheid, ondernemerschap en toerisme. Deze programma's zijn in lijn met de beleidsvisie van de regering, zei Holband.

Hij benadrukte dat vanaf 2013 PTC niet meer alleen programma's ontwikkelt, maar dit samen met en op verzoek van externe partners doet. Deze zaken zijn erop gericht de samenleving te ondersteunen met onder meer onderzoek.

De directeur legde uit dat hoewel PTC gericht is op het opleiden van Surinamers, de vleugels dit jaar over de grenzen worden uitgeslagen. Het instituut wordt "een belangrijke speler in de regio; we leiden op voor Suriname maar willen verder gaan dan Suriname." Het heeft een aantal jaren geduurd voordat PTC zo ver was, aldus Holband. Dit traject zal veel geld kosten. Er waren ook andere uitdagingen. "Maar we zijn nu zover."

Holband kondigde ook een transformatie van het instituut aan, zonder al te veel prijs te geven. Wel gaf hij aan dat de "ondertiteling" van PTC zal worden aangepast. Voorts komen er drie nieuwe ICT-specialisaties: artificial intelligence, beta science en robotics. De Surinaamse ICT-sector heeft hierin ondersteund en er is geld van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank losgekregen om deze programma's te financieren. Intussen heeft oliemaatschappij Petronas twee robots gedoneerd voor het artificial intelligence en robotics-programma.

Holband legde verder uit dat vanaf dit jaar het PTC in eigen lokalen onderwijs zal verzorgen. Al in het eerste kwartaal wordt begonnen met de bouw van collegezalen op het eigen terrein. Uiteindelijk zal dit moeten uitgroeien tot een complete campus. PTC bestaat over ruim een jaar een kwart eeuw.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen