Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zestien Cubanen ingesloten in South Drain-bezetting

Zestien Cubanen ingesloten in South Drain-bezetting

07/01/2021 08:08 - Arjen Stikvoort

Volgens NCCR-directeur Jerry Slijngard zijn door de massale trek van de Cubanen illegalen onder hen ontmaskerd.

Volgens NCCR-directeur Jerry Slijngard zijn door de massale trek van de Cubanen illegalen onder hen ontmaskerd. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De politie van Nickerie heeft zestien mannen opgesloten, omdat wordt vermoed dat zij de leiders zijn van de actie waarbij ruim één maand geleden honderden Cubanen postvatten bij grenspost South Drain in Nickerie om de oversteek te maken naar Guyana. Hun inverzekeringstelling is zowel door Ana Ferrier van de organisatie Sunoticia als kolonel Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) bevestigd in gesprek met de Ware Tijd.

Slijngard zegt dat de zestien zich opwierpen als leiders van de groep en handelingen hebben gepleegd die tegen de wet zijn. De opgepakte personen worden voorgeleid. Volgens Ferrier zijn ze voorlopig voor dertig dagen vastgezet. Ze vertelt ook dat onder de Cubanen wordt gezegd dat niet alle opgepakte personen leiders zijn. Er zouden ook onschuldige mannen vastzitten. Over de behandeling van de vreemdelingen in totaliteit zegt ze dat het NCCR heeft gehandeld hoe het hoort. "Maar de geluiden zijn niet allemaal even hoopgevend. Ik hoorde dat de mensen goed zijn behandeld in de kazerne, maar dat ze tijdens hun verblijf te South Drain wel erg bang waren. Ze vonden de situatie erg."

De Vreemdelingendienst heeft samen met het NCCR en het ministerie van Defensie een groot deel van de mensen getransporteerd en ondergebracht op het militaire emplacement te Bosbivak, Zanderij. De rest keerde op eigen gelegenheid terug. Te Zanderij werd de registratie die in Nickerie was begonnen voortgezet en afgerond, waarna de mensen mochten terugkeren in de samenleving. "Het gaat om mensen die al in Suriname verbleven en een verblijfplaats hadden", verduidelijkt Slijngard. In samenspraak met de politie moeten zij zich op gezette tijden melden, zodat er controle is op hen.

Hij spreekt van "een goede samenwerking tussen verschillende diensten, met name de politie, het leger, het districtscommissariaat van Nickerie, de medische dienst en het NCCR". Het is volgens hem niet te verwachten dat wat is gebeurd zich zal herhalen, doelend op de massale trek begin december naar het westen. Volgens Slijngard hebben zich geen ernstige incidenten voorgedaan. Een voordeel van de massale trek naar Nickerie en de terugkeer, waabij de vreemdelingen zijn geregistreerd, is wel dat illegalen zijn ontmaskerd.

Districtscommissaris (dc) Senrita Gobardhan blikt eveneens tevreden terug. "De mensen zijn terug naar hun normale leven. De humanitaire voorzieningen in Nickerie waren in orde. Dat is belangrijk voor ons. De wereld kan ons niet met de vinger nawijzen."

Het tentenkamp is ontmanteld en de plek is door de brandweer schoongemaakt. De mensen die legaal in Suriname zijn mogen als de grenzen weer open zijn vertrekken, stelt de burgermoeder. De illegalen zullen hun documenten in orde moeten maken. Ze kijkt uit naar het einde van de Covid-19-situatie, "want als er geen pandemie meer is, kun je terug naar een normaal leven. En als het in Guyana weer goed is en het veer weer vaart, kunnen de legale mensen eventueel op en neer".

De Cubanen strandden in Nickerie omdat de grens is gesloten. Bovendien hadden de Guyanese autoriteiten aangegeven dat de vreemdelingen niet welkom zijn en werd besloten de veerverbinding, die op 12 december zou worden opengesteld, gesloten te houden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina