Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hijn Bijnen (72) was in hart en nieren fotojournalist

Hijn Bijnen (72) was in hart en nieren fotojournalist

08/01/2021 18:00 - Audry Wajwakana

Fotojournalist Hijn Bijnen is niet meer.

Fotojournalist Hijn Bijnen is niet meer. Foto: Claudette de Bruin  

PARAMARIBO - Zijn camera was jarenlang zijn metgezel. Op zijn fiets manoeuvreerde Hijn Bijnen (72) zich door alle uithoeken van stad en district en maakte unieke, sterke en haarscherpe foto's. Via zijn lens bracht hij vaak het nieuws. Er zullen helaas geen foto's meer volgen. Bijnen is donderdag in de vroege ochtend op de intensive care overleden. Een schok voor zijn collega's, vrienden en familie, temeer omdat hij drie dagen eerder werd ontslagen uit het ziekenhuis, na te zijn opgenomen vanwege corona-achtige klachten.

Bijnen geboren in Oss, Nederland verhuisde in 1993 naar Suriname. Hij schreef voor Nederlandse media, werkte voor de mensenrechtenorganisatie Moiwana en begon met fotograferen. In Nederland was Bijnen tijdens zijn dienstplicht lid van de Bond voor Dienstplichtigen, de 'witte' BVD, en later actief binnen de Kabouterbeweging, een ludieke Nederlandse en Belgische protestbeweging en lokale politieke partij. De kritiek van de beweging richtte zich op zaken als consumentisme en aantasting van natuur en milieu. De partij behaalde in 1970 bij de Amsterdamse gemeenteraadverkiezingen vijf zetels, waarvan één bezet werd door Bijnen.

Het fotograferen deed hij jarenlang voor de Ware Tijd en magazine PIT. Hij was ook nauw betrokken bij de oprichting van het blad Paramaribo Post, dat later het maandblad Parbode werd, waar hij ook zijn diensten als fotograaf verleende. Het nieuws van zijn overlijden komt ook bij Terence Oosterwolde, adjunct-hoofdredacteur van de Ware Tijd, als een klap. Oosterwolde heeft Bijnen op de werkvloer ervaren als een heel eigenwijze en moeilijke man.

Dit wordt ook beaamd door vrienden Iwan Brave en Mirella Klas. Zijn eigenzinnigheid zorgde ervoor dat hij het vaak aan de stok kreeg met collega's. "Hij wilde zich niet alleen bemoeien met het onderschrift van zijn foto, maar soms ook met wat er in het artikel stond. Dat maakte hem een fotojournalist in hart en nieren", zegt Brave. Hij leerde Bijnen in 1996 kennen toen hij naar Suriname remigreerde en met hem samenwerkte bij PIT.

"Hij was één van de weinige mensen die je niet met een specifieke opdracht op straat hoefde te sturen. Ik denk dat omdat hij vaak op de fiets door de straten bewoog, hij regelmatig het nieuws zag. Het gezegde 'A picture tells a thousand words', is echt van toepassing geweest op Hijn en zijn foto's", zegt Oosterwolde. "En het maakte niet uit voor welke sectie - sport, binnenland of cultuur - al zijn foto's waren steengoed."

Bijnen deelde graag zijn kennis over fotografie. Oosterwolde, die zelf een liefde voor fotografie heeft ontwikkeld, zegt dat hij vaak tips van de overledene kreeg. Op AHKCO, waar Bijnen lessen verzorgde, ontmoette Klas hem voor het eerst. Daarna werden ze bij PIT collega's en waren ze tot zijn dood bevriend. "Mijn eerste camera heb ik in mijn studententijd bij AHKCO bij Hijn gekocht, waar hij me de basistechnieken in fotografie heeft geleerd. De meeste mensen kennen hem vanwege zijn botheid, maar hij kon ook heel gezellig zijn", zegt Klas.

Daarnaast was Bijnen ook een sociaal en genereus persoon. Klas en Brave kennen genoeg verhalen, waarin de fotograaf anderen financieel en materieel heeft ondersteund. In het onderhuis van hem heeft hij al jaren een marronfamilie wonen. Eén van de kinderen die hij heeft ondersteund is Cindy Mama-Sisctina (37). Zij is ook degene die hem steeds naar het ziekenhuis bracht. "Ik ken hem vanaf mijn negende en hij is echt een vaderfiguur geweest voor alle kinderen. In december ben ik afgestudeerd voor mijn MO-A geschiedenis en hij vond het erg dat hij er niet bij kon zijn. De volgende dag stuurde hij een taart voor mij", vertelt ze. Bijnen noemt ze een lieve vader. "Hij kon soms bot zijn, maar aan de andere kant hield hij niet van onrechtvaardigheid", zegt ze.

Vier jaar geleden onderging Bijnen een hartoperatie. Klas is dankbaar voor de afgelopen jaren. "We hebben hem de afgelopen jaren met overuren en blessures gehad. Ik plaagde hem altijd met jouw naam is klein, maar je daden zijn groot. Dat zei ik omdat hij zich op plekken begaf waar niet eenieder zou gaan om te fotograferen", zegt Klas.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina