Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sobere herdenking 25ste Blakamandey

Sobere herdenking 25ste Blakamandey

10/01/2021 00:00 - Audry Wajwakana

Iwan Wijngaarde, te midden van de toenmalige minister Dikan en voormalig Cultuurdirecteur Elviera Sandie, tijdens de viering van Blakamandey 2020 te Benastrand, Klaaskreek.

Iwan Wijngaarde, te midden van de toenmalige minister Dikan en voormalig Cultuurdirecteur Elviera Sandie, tijdens de viering van Blakamandey 2020 te Benastrand, Klaaskreek. Foto: NII  

PARAMARIBO - Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, had een grote culturele viering voor de 25ste herdenking van de Blakamandey in gedachte. Echter, doordat er nog geen grote bijeenkomsten mogen worden georganiseerd, wordt er zondag ‘slechts’ met een televisieprogramma van twintig minuten stilgestaan bij het vijfde lustrum. Op staatszender STVS zal om kwart voor zeven ’s avonds middels een collage worden teruggeblikt op de voorgaande 24 edities van de Dag van de Zwarte Beschaving.

In voorgaande jaren werd de viering van Blakamandey op de eerste zondag van januari steeds in een ander district georganiseerd. De fysieke herdenking was zaterdag met een kleine bloemenhulde te Wanhatti in district Marowijne. Vicepresident Ronnie Brunswijk legde bloemen bij het monument van Blakamandey. "Dit ter nagedachtenis van de strijd die er in het verleden in het gebied werd geleverd, maar ook ter ere van de mensen uit het gebied en de omgeving die het afgelopen jaar zijn overleden zoals hoofdkapitein Daniel Doman", legt Wijngaarde uit.

Hij benadrukt dat hij en zijn organisatie de herdenkingsdag nimmer zullen overslaan. "Als je begint met overslaan, dan zullen ze verwateren. Het is van eminent belang om de dag die je eens werd ontnomen te herdenken. Een voorbeeld is de switwatra, een stukje cultuur dat dreigde te verdwijnen en kijk nu hoe het bijna onder eenieder leeft." In 1976 werd door de Unesco de eerste zondag in de maand uitgeroepen tot 'Internationale dag van de Zwarte beschaving'. Voor Wijngaarde heeft deze dag een veel diepere betekenis. "Bijna twee eeuwen lang heeft men de tot slaafgemaakte mensen hun cultuur ontnomen. In cultuur zitten normen en waarden en als die niet mogen worden beoefend dan gebeurt het alleen in het donker. Dan krijg je dat er minder goede dingen worden ontwikkeld. Breng je het in het openbaar dan gebeuren er positieve dingen. De andere bevolkingsgroepen die naar Suriname zijn gebracht, mochten wel hun cultuur vrij en blij beoefenen. Vandaar dat we 25 jaar geleden besloten om deze dag te herdenken", zegt Wijngaarde.

Hij is niet ontevreden. Vooral het feit dat de 'Pardon en Heling' ook door de huidige regering wordt ondersteund doet hem goed. "Ik ga 2021 vol goede moed in." Het thema van dit jaar is 'Verbinding'. Hiermee wil Wijngaarde aangeven dat de mensen van Afrikaanse roots overal ter wereld met elkaar verbonden zijn. In de 25 jaar heeft de feydrasi bij elke herdenking geprobeerd een stukje geschiedenis vast te leggen. Zo is er in Babunkriki te Santigron een monument neergezet. Ook over de 'Pardon en heling' die in 2018 werd gelanceerd en elk jaar doorgaat, is Wijngaarde tevreden. "In 2021 gaan we door ermee en het verder uitdiepen", zegt Wijngaarde. Sociaal-maatschappelijke problemen die de afgelopen periode niet zijn aangepakt, wil de feydrasi aanpakken. "Ik heb het gevoel dat deze groep de kruimels krijgt, want de koek wordt niet goed verdeeld. Leiders moeten nu opstaan om ontwikkeling te brengen in de gebieden die altijd achtergesteld zijn. We kunnen niet nog een eeuw hiermee verder gaan. Als Feydrasi gaan we hier aandacht aanbesteden", benadrukt Wijngaarde.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen