Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Excepties Hoefdraad afgewezen, strafeis in februari

Excepties Hoefdraad afgewezen, strafeis in februari

11/01/2021 11:22 - Wilfred Leeuwin

De weg is nu vrij om het requisitoir proces in de case tegen ex-minister Gillmore Hoefdraad op gang te brengen.

De weg is nu vrij om het requisitoir proces in de case tegen ex-minister Gillmore Hoefdraad op gang te brengen.  

PARAMARIBO - De preliminaire excepties die de verdediging van ex-minister Gillmore Hoefdraad heeft opgeworpen tegen zijn dagvaarding zijn definitief verworpen door het Hof van Justitie. Het hof heeft maandagmorgen in een korte zitting bepaald dat nu het requisitoir proces op gang wordt gebracht waarin het Openbaar Ministerie (OM) een strafeis zal doen tegen Hoefdraad. Dit zal op 4 februari plaatsvinden.

Het OM en de verdediging van Hoefdraad komen in twee instanties aan het woord, waarna de rechters bij het hof bestaande uit president Marie Mettendaf en de leden Maureen Dayala en Daniëlle Karamatali, tot een vonnis moeten komen. Hoefdraad, die voortvluchtig is en tegen wie een opsporingsbevel is uitgevaardigd, heeft zich via zijn advocaten in dit deel van het proces verzet tegen de manier waarop hij is opgeroepen voor de rechter te verschijnen.

Zo zou volgens Lalji Hoefdraad niet op de juiste wijze zijn gedagvaard en zou bij de dagvaarding een verkeerd wetsartikel zijn gebruikt uit het Wetboek van Strafvordering. Het artikel dat is gebruikt zou volgens de verdediging duiden op een zaak in hoger beroep. Het Hof heeft bij het verwerpen van de excepties gesteld dat Hoefdraad wel op een correcte wijze is gedagvaard door het OM en dat in de dagvaarding wel degelijk in vetgedrukte letters staat vermeld dat het om een proces gaat in eerste aanleg.

Volgens Lalji en Murwin Dubois, de advocaten van de verdachte, maakt het niet uit dat hun cliënt zelf niet aanwezig is bij het strafproces. "Het is de omstandigheid waarin het proces zich bevindt", zegt Dubois. Hij en Lalji wijzen op steeds terugkerende vragen van journalisten over hun contact met Hoefdraad dat die relatie bij wet gerechtvaardigd is en dat daaraan gekoppeld de privacy van hun cliënt ook is gewaarborgd via zijn verdediging. Hoefdraad wordt verdacht van elf strafbare feiten, waaronder overtreding van de Bankwet, overtreding van de wet Money Laundering, ambtsverduistering en oplichting.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen