Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Justitie start landelijke Covid-19-voorlichtingscampagne

Justitie start landelijke Covid-19-voorlichtingscampagne

11/01/2021 00:00 - Jason Pinas

Tirza Perk overhandigt mondkapjes aan een bootsman terwijl achter haar zanger Tjatjie hand sanitizer uitdeelt. Het ministerie van Justitie zet influencers in om COVID-informatie te geven aan de samenleving. In het weekend is gestart in Brokopondo.-.

Tirza Perk overhandigt mondkapjes aan een bootsman terwijl achter haar zanger Tjatjie hand sanitizer uitdeelt. Het ministerie van Justitie zet influencers in om COVID-informatie te geven aan de samenleving. In het weekend is gestart in Brokopondo.-. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Inwoners van Brokopondo en Boven-Suriname laten blijken wat te hebben opgestoken van het bezoek van een voorlichtingsteam van het ministerie van Justitie en Politie over Covid-19. Het doel was om hen die het niet zo nauw nemen met de voorgeschreven beschermende maatregelen te wijzen op de noodzaak die dit kan hebben voor de volksgezondheid.

Om de boodschap zo goed mogelijk over te brengen heeft het ministerie gebruik gemaakt van influencers onder wie Tirza Perk, Jolanda Wassenaar, Djino de Swit en Tjark 'Tjatjie' Bel die mondkapjes en handgel hebben overhandigd. Aan het publiek is dringend gevraagd om in het vervolg de regels van de overheid stipt op te volgen. Marita Ritfeld-Asontoe, hoofd van de afdeling Voorlichting en Communicatie van Juspol, zegt dat met het bezoek de aftrap is gegeven voor een landelijk project om het bewustzijn over Covid-19 te vergroten.

Opvallend was dat vrijwel niemand in Atjoni een mondkapje draagt, ondanks dat de mensen in nauw contact met elkaar komen. Het mondkapje was of in de broekzak of in een tas verstopt. Ook aan het samenscholingsverbod van maximaal vijf personen stoort de plaatselijke gemeenschap zich niet. De enkele mensen die wel beseffen hoe gevaarlijk de ziekte kan zijn, zijn daarom blij dat de voorlichting door de autoriteiten zelf wordt gebracht. "Ik weet dat Covid-19 bestaat en dat het een dodelijk virus is, maar den man disi no e bribi taki corona e kiri sma", zegt een bootsman van Atjoni tegen de Ware Tijd. Volgens hem zien lokale bewoners het meer als een politieke stunt om de mensen thuis te houden waardoor ze afhankelijk kunnen blijven van de overheid. "Ik wijs ze wel op de gevolgen, maar ze willen niet luisteren. Je wordt vaak uitgelachen wanneer je daarover begint te praten."

In Brownsweg is het beeld niet anders. "Corona no de dya. Als het virus hier is hebben jullie uit de stad het naar hier gebracht", wordt gezegd. Kapitein Johan Zandveld van Abenaston is blij met het initiatief van Juspol maar vindt toch dat de overheid achter loopt. Het dorpshoofd vraagt om ten minste vier Covid-19-testlocaties in dorpen in Boven-Suriname. Daarnaast vraagt hij dat het ziekenhuis in Atjoni permanent wordt voorzien van elektriciteit en attributen zodat ook daar eventueel besmette personen kunnen worden opgevangen. Zandveld: "Als je iemand vanuit hier naar de stad moet brengen voor hulp duurt het lang. En mocht het zijn dat de persoon doodgaat kost het de familie duizenden SRD's om het lijk terug te brengen naar het dorp."

De kapitein hoopt dat hij samen met andere traditionele gezagsdragers door de overheid wordt uitgenodigd om over dit vraagstuk te praten. Ritfeld-Asontoe betreurt dat zowel in Brownsweg als Atjoni mensen zich niet houden aan de regels. Daarom zullen de autoriteiten samen met de influencers een serieuze boodschap sturen naar de plaatselijke bevolking, ook via de media.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina