Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Productiesector krijgt fonds van ruim SRD 100 miljoen

Productiesector krijgt fonds van ruim SRD 100 miljoen

11/01/2021 08:04 - Wilfred Leeuwin

Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk.

Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er komt een fonds van SRD 100 miljoen voor de productiesector. Met deze stimulans hoopt de regering de sector die zware klappen heeft geïncasseerd door de coronapandemie, weer aan de praat te krijgen. Hoewel de voorwaarden hoe in aanmerking te komen voor geld uit het fonds nog moeten worden besproken, is Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa) ingenomen met de afspraken die hierover zijn gemaakt met minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning.

De regering is de afgelopen dagen druk bezig geweest het herstelplan dat aan het Internationaal Monetaire Fonds moet worden aangeboden, te bespreken met vertegenwoordigers van verschillende sectoren. "Fundamenteel is gesproken over stimulatie- maatregelen van de overheid richting de lokale productie, toerisme, de transport-, bouw- en constructiesector. Wij hebben als Asfa steeds aangedrongen op het beschikbaar stellen van middelen voor de productiesector; nu is dat toegezegd", benadrukt Bilkerdijk.

Asfa moet voor de regering een lijst produceren met grondstoffen die haar leden importeren. De bedoeling is dat die lijst zal worden gebruikt voor het beslissen wie in aanmerking komt voor de faciliteiten van het fonds. Volgens Bilkerdijk heeft Achaibersing ook toegezegd te zullen letten op oneerlijke concurrentie tussen de importhandel en de lokale productie, die enigszins moet worden beschermd. Hierover zal in de raad van ministers nog verdere afstemming plaatsvinden. Bilkerdijk is ook ingenomen dat Asfa een plek heeft gekregen in de raad van commissarissen bij de Nationale Ontwikkelingsbank, waar de toegezegde middelen van het productiefonds mogelijk worden ondergebracht.

Om breed draagvlak te hebben voor haar herstelplan, is de regering nu druk gesprekken en discussie te voeren met verschillende maatschappelijke organisaties. De bedoeling is om zoveel mogelijk feedback te verwerken zodat het plan bij de komende begrotingsbehandeling in het parlement kan worden besproken. De gesprekken hebben zich vooral geconcentreerd rond het herstel van productiesectoren, maar ook om weer een begin te maken im- en exporten. Voor de import van basisgoederen is de vorige week al de toezegging gedaan dat handelaren na hun importen te hebben gedaan uit het buitenland, tegen de unificatiekoers van de centrale bank hun geïnvesteerde dollars kunnen terugkopen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina