Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Gezocht: woordvoerder

COLUMN: Gezocht: woordvoerder

12/01/2021 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Gezocht: woordvoerder

Gerold Rozenblad  

Het kan zijn dat de Covid-19-pandemie zoveel van hem vergt dat hij soms de kluts kwijtraakt, maar gelukkig heeft gezondheidsminister Amar Ramadhin uiteindelijk toch ingezien dat ingrijpende maatregelen overleg vereisen. Nadat hij de knuppel in het hoenderhok gooide met de botte mededeling aan de ziekenhuizen dat zij per 1 januari zelf moeten opdraaien voor de medicijnkosten, koos hij er achteraf gelukkig voor om de kwestie toch nog te bespreken. En als hij het probleem oplost bij het door hem zelfbenoemde grondprobleem, dan kunnen we een aanpassing van de ligdagtarieven verwachten. Iets waar de ziekenhuizen al jaren om roepen.

Ramadhin koos ervoor om zelf heisa te maken om aan te geven dat hij de heisa van de ziekenhuizen niet kon begrijpen over het stopzetten van de subsidie, want dat is wat er feitelijk gebeurde. De vorige regering besprak met de ziekenhuizen dat de regering de medicijnenkosten bij het BGVS zou betalen om te voorkomen dat de tarieven werden aangepast. Het is maar hoe je erin staat als overheid, maar uiteindelijk zullen die kosten betaald moeten worden. Dat de toenmalige overheid de kosten niet betaalde, kan de ziekenhuizen niet worden aangerekend. Het jammere is dat Ramadhin ervoor koos eerst de brief te schrijven en daarna in de pers zeggen op voorhand reeds een akkoord te hebben met de NZR, dat de ligdagtarieven omhoog moeten. Het gesprek dat gaande moet zijn wanneer ik dit stuk schrijf, had in rustiger sfeer gekund, temeer daar de uitkomst reeds bekend is.

De handeling van Ramadhin moet ons eigenlijk niet verbazen. Er circuleert een document (waar de pers hopelijk binnenkort de hand op kan leggen) dat aangeeft hoe het hersteltraject eruit zal zien, althans zodanig dat het de goedkeuring van het IMF krijgt. Het moet nog van commentaar worden voorzien door de sociale partners en besproken door de assemblee. Maar wie het IMF kent, weet dat die gasten tegen elke vorm van subsidie zijn. Dus de handeling van Ramadhin is feitelijk slechts de opmaat naar wat ook in andere sectoren te wachten staat. Wat ook het commentaar van de sociale partners mag zijn en hoe vaak Siebrano ook op straat zal willen komen. De bewindsman hoefde zich daarom niet te wapenen met het oude argument dat de zorginstellingen moeten rationaliseren. Dat is een verhaal dat wij reeds lange jaren horen.

En trouwens ook over de EBS en SWM, zodra er sprake is van enige tariefaanpassing. Het zijn dooddoeners die nooit werkelijkheid worden. Ik durf nu reeds te wedden dat waar dan ook sprake zal zijn van tariefsaanpassing, dit zal gebeuren zonder enige rationalisering. En dat brengt mij op wat zondag bijna alle panelleden zeiden in het programma De Kringen op ABC. De regering zou er goed aan doen om op de meest korte termijn een goede woordvoerder aan te trekken om de kwakkelende communicatie vlot te trekken. Dat niet alleen, maar ook de bewindslieden traint in wat te zeggen en vooral wat niet. Naar het zich laat aankijken zal de invloed van deze gast erg bepalend kunnen zijn voor de toekomstige groeicijfers van de achterban van Siebrano.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina