Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'A gersi leki a regering frigiti unu'

'A gersi leki a regering frigiti unu'

13/01/2021 16:07 - Jason Pinas

'A gersi leki a regering frigiti unu'

 

ATJONI - “De overheid doet bitter weinig voor dit gebied. Na pina pina wi e libi dya”, klaagt kapitein Lofoh Kasindo van Asindohopo tevens bootsman in gesprek met de Ware Tijd. Hij noemt als voorbeeld de slechte staat van de aanmeerplaats van Atjoni bij elke kleine regenval en de geringe ontplooiingsmogelijkheden voor de plaatselijke gemeenschap.

De kapitein benadrukt dat de lokale bevolking die voor een belangrijk deel werkloos is slechts tijdens verkiezingstijd aantrekkelijk is voor politici. "Luku a presi pe unu musu waka. Ze maken zich niet druk om ons. Wanneer ze eenmaal hun doel hebben bereikt zijn ze ons vergeten. Als we niet creatief waren, den yuru disi wi ben dede kaba", zegt hij veelbetekekend.

Zijn collega Johan Zandveld van Abenaston onderschrijft wat Kasindo zegt. Hij noemt vooral de verhoging van de benzineprijs een zware klap voor de mensen van Boven-Suriname. Vaak hebben passagiers het geld niet om voor een bootreis te betalen. "Het is moordend voor de mensen want een vaart van Atjoni naar Asindohopo kost SRD 250. En je kan het de bootsman niet kwalijk nemen omdat hij daarvan moet leven."

De twee kapiteins pleiten daarom voor subsidie op benzine. "Als traditioneel gezag houden we ons niet bezig met politiek. Maar we doen wel een beroep op de regering om ons te ondersteunen met goedkope benzine zoals de rijstboeren in Nickerie subsidie krijgen, want den sma e dede dya", onderstreept Zandveld. Hoewel overige bootsmannen door hun drukte geen tijd hebben een uitgebreid interview af te staan geven ze wel toe dat hun 'hossel' nu niet meer winstgevend is vanaf benzine duurder is geworden na de koersunificatie.

Zowel Kasindo als Zandveld zegt dat de overheid bitter weinig communiceert met het traditioneel gezag. Ook is er nog steeds geen officiële kennismaking tussen de lokale gezagsdragers en districtscommissaris Ndepe Dinge. "We worden in tegenstelling tot vroeger, nu niet op de hoogte gesteld wanneer ministers onze dorpen bezoeken." Ook vinden de kapiteins dat ze niet zijn geïnformeerd over het voorgenomen beleid van de regering. Zandveld: "Ons gebied lijkt op een verlaten plaats. Mi e hopu taki regering kan gi unu wan power want a gersi leki a frigiti Boven-Suriname."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina