Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Dit ding wordt een hele soep met enorme schade voor de staat'

'Dit ding wordt een hele soep met enorme schade voor de staat'

13/01/2021 02:45 - Wilfred Leeuwin

Ex-SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto.

Ex-SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto.  

PARAMARIBO - Kortgedingrechter Maytrie Kuldip-Singh heeft zich dinsdag tijdens een marathonzitting in de geruchtmakende rechtszaak van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) erom verbaasd dat medeverdachten van ex-minister Gillmore Hoefdraad blindelings instructies van hem hebben opgevolgd. "Dit ding wordt een hele soep. Instructies zijn blindelings opgevolgd, beloften zijn niet nagekomen. Afdelingen Interne Controle worden niet geraadpleegd of zijn er niet en ook is geen gebruik gemaakt van externe juridische bronnen om zaken na te trekken. Dit alles met enorme schade voor de staat. Dit gaat mijn verstand te boven", zei Kuldip-Singh op een gegeven moment tegen Ginmardo Kromosoeto, voormalig directeur van de Surinaamsche Postbaarbank (SPSB).

Kromosoeto, ex-CBvS-governor Robert van Trikt, diens zakenpartner Ashween Angnoe en Faranaz Hausil, directeur Legal, Compliance & International Affairs van de CBvS, werden onafhankelijk van elkaar, door de rechter geconfronteerd met getuigenverklaringen uit het gerechtelijk vooronderzoek. "Dit gaat mijn verstand te boven", merkte Kuldip-Singh dan weer op toen uit de verschillende antwoorden, zeker bij Kromosoeto, bleek dat alles en iedereen zich onttrok van verantwoordelijkheden en betrokkenheid in deze kwestie. De schuld werd vooral gelegd bij Hoefdraad die volgens de verschillende verklaringen van de verdachten alle touwtjes in handen bleek te hebben.

Aan het eind van de dag besloot Kuldip-Singh, meegaand met het uitgangspunt van officier van justitie Cynthia Klein dat er nog altijd ernstige verdenkingen zijn van schuld, dat alle verdachten in het gevang moeten blijven. Heftige tegenwerpingen van de verschillende advocaten van de verdachten en een huilbui van Hausil hebben haar niet tot andere gedachten kunnen brengen. In sommige gevallen, zoals dat van Kromosoeto en Hausil, vond de rechter het nogal voorbarig dat de advocaten durven te vragen naar een voorlopige in vrijheidstelling, omdat zij nog niet klaar is de verdachten te confronteren met alle getuigenverklaringen die tegen hen zijn afgelegd.

Officier Klein, die volgens de rechter als vervolgingsambtenaar de belangen van de staat moet beschermen, liet duidelijk merken niet overtuigd te zijn van de onschuld van Hausil, nadat die steeds verklaarde van niets op de hoogte te zijn geweest en steeds achteraf werd betrokken om problemen op te lossen. Van Trikt en Angnoe moeten op 26 februari weer voor de rechter verschijnen, terwijl Kromosoeto en Hausil deze maand nog, op 26 januari, worden terugverwacht.

Op een gegeven moment vroeg de rechter aan Kromosoeto, hoe hij zelf terug kijkt op deze kwestie. De verdachte moest toegeven dat hij achteraf bekeken wel "voor het karretje is gespannen". De voormalige directeur van de SPSB heeft tal van verantwoordelijkheden naar zich toegetrokken en verklaarde in sommige gevallen niet eens op de hoogte te zijn geweest van transacties en plannen waarbij zijn bank betrokken is geweest. "Ik heb gekeken naar de positie van de bank. De staat was cliënt en er was daarom dan ook een renteclausule bij de transacties", zei Kromosoeto. De rechter rekende het hem zwaar aan dat hij in de kwestie van het kopen en verkopen van panden voor de staat door SPSB, ten behoeve van een woningbouwfonds, zich er niet eens van heeft vergewist dat Hoefdraad panden aan het verkopen was aan de CBvS, die niet eens het eigendom zijn van de staat.

Dat een medewerker van de bank, de Hollander Robert Putter, via twee stichtingen de enige belanghebbende is bij sommige panden, adviezen gaf bij de bank, direct betrokken is geweest bij de deals en maandelijks ook nog voor zijn werk bedragen van tienduizend US dollar opstreek, waren onbegrijpelijk voor zowel de officier als de rechter. Kromosoeto zei dat een reden waarom zaken zo zijn gelopen vooral ook te maken heeft gehad met de diepe financiële crisis waarin het land verkeerde en Hoefdraad als minister van Financiën op allerlei mogelijke manieren geld zocht voor de staat.

Opmerkelijk is bij alle verdachten, dat het in gevang vertoeven hen zwaar valt. Contact met familie is er niet. Dit ook vanwege de Covid-19-maatregelen. Van de rechter kregen de verdachten, op hun verzoek, dan ook de gelegenheid enige momenten door te brengen met hun familie die in de rechtszaal aanwezig was.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina