Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Tis toch weer wat!

COLUMN: Tis toch weer wat!

14/01/2021 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Tis toch weer wat!

Stuart Rahan  

Nieuwe bezems vegen schoon. Geef het nieuwe kabinet het voordeel van de twijfel. Zij beloven het anders te doen. Geef ze een kans deze waar te maken. Dit zijn enkele gedachten bij wisseling van de politieke wacht. Wat men echter vergeet is dat democratie slechts functioneert door het vertrouwen gegeven door de samenleving. Amerika heeft het wat dat betreft verbruid. Het respect voor democratie en de bijbehorende instituten is ondermijnd.

The great historical narcist Donald Trump blew it. De democratisch gekozen leider riep op het politieke systeem dat hem in het zadel hielp, omver te werpen. Het grappige aan de VSA met zijn Hollywoodachtige democratie is dat de president niet doorhad dat zijn oproep het Capitool te bestormen een aanval was op zijn persoon. Zijn volgers met garnalen hersenen namen de verkeerde deur en stapten de verkeerde ruimte binnen. Verbaasd? Neen, de bestorming van de democratie door hersendode anarchisten is de apocalyps van vier jaar destructieve fake news via Twitter. Door democratie via Twitter werd 'The Banana Republic of the United States' geboren.

In Suriname houden wij ons ook aan de door onszelf opgelegde democratische regels (geen blokvorming) tot de winnaar die wederom in de vriezer bij -75 graden (net als het coronavaccin) opbergt. Over vijf jaar ontdooien wij die dan maar weer. Winnaars ontpoppen in nietsontziende autocraten, net dictators. De loyalist wacht af tot de alleenheerser bepaalt of hij wordt beloond voor werkzaamheden voor de partij verricht voor de verkiezingen.

En de loyalisten zijn niet aan te slepen. Iedereen in de 'innercircle' moet worden geaccommodeerd, ongeacht of hij/zij nou beschikt over kennis, kunde en ervaring voor de functie. In Suriname wordt de omgekeerde volgorde gehanteerd: eerst loyalisten accommoderen en dan beleid maken. De loyalist weegt zwaarder dan de inhoud van de functie. Een slimme rekensom levert voor deze omgekeerde volgorde het volgende rendement op: op elk beleidsniveau verarming wat grote negatieve impact heeft op de gehele samenleving. Geen ontwikkeling, geen vooruitgang. Dit omgekeerde beleid stimuleert jongeren de school voortijdig te verlaten en aansluiting te zoeken bij een politieke organisatie.

Abop-per Bordo is het sprekende bewijs. Naast de vele benoemde figuren in raden van commissarissen blinkt dit kabinet niet uit in aanmoedigen en/of realiseren van sociaal-maatschappelijke en politieke idealen. De zeventien ministeries hebben als enige doel politieke wanverhoudingen in standhouden en het staatsbestel verder afzwakken. Voor de verkiezingen smeken politici op hun blote knieën om jouw stem. Ze geven je zelfs een dyari en een voedselpakket wetende dat een voedselpakket slechts een dag houdbaar is en zonder geld die dyari een papieren droomhuis blijft.

Zo zie je maar dat de NPS zich ook in deze neerwaartse spiraal van politiekvoering laat meeslepen. Bordo een functie, Gregory ook een functie. Gregory mag van Chan het huisvestingsbeleid van de regering gestalte geven. Een mijnbouwdeskundige die zich in een oncomfortabel huisvestingspak laat naaien. Waarom niet op het ministerie waar onze natuurlijke hulpbronnen onder vallen? Maar ja, Gregory wil niet de slechte verliezer zijn die 'grote' veranderingen in de weg staat. Gregory klaagt pas als de zittingsperiode voorbij is en balt zijn vuisten: ik wil president, minister van Financiën en governor van de Centrale Bank van Suriname zijn. Laten we even met zijn allen spontaan lachen met Gregory die zich verbergt achter de berg wensen waardoor winnaars hem over het hoofd zien.

Ik heb niks tegen loyalisten. Die heb je nodig om politieke idealen na te streven. Loyalisten zijn echter over het algemeen leeghoofden die je als waterdragers moet inzetten. Zij zullen uit hun hoofde jouw idealen onderuit halen. Daarom begrijp ik de actie van theatermaker en cultuuruitdrager Erwin Tolin Alexander. Hij bedankte voortijdig voor samenwerking in de NIS-organisatie die niet zelf mag nadenken over vorm, inhoud en uitvoering. Als democratisch gekozen winnaar moet je ook niet alles stuk willen politiseren. Nepotisme is erger dan corona. Daar is tenminste nog een vaccin tegen.-. taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina