Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Herstart onderwijs

COMMENTAAR: Herstart onderwijs

14/01/2021 12:00

COMMENTAAR: Herstart onderwijs

 

HET ONDERWIJSPROCES LIGT alweer zo’n twee weken plat door de verscherpte coronamaatregelen. De kerstvakantie begon in december, iets eerder dan gebruikelijk en in het nieuwe jaar mochten de kinderen weer thuis blijven. Het begint zo langzamerhand een gebed zonder eind te worden voor zowel de kinderen, als hun ouders en niet te vergeten de leerkrachten.

Inmiddels dringt zich de vraag op of leerlingen (groot en klein) na dit lopende schooljaar wel voldoende lesstof hebben gekregen om over te kunnen gaan. Op de meeste scholen krijgen ze sinds oktober maar twee, hooguit drie dagen les, terwijl het voorgaande schooljaar maanden eerder werd beëindigd. Dat lijkt onvoldoende om een kind goed te vormen.

In de onderwijswereld is men inmiddels ook behoorlijk ontmoedigd door de situatie. Van consequent beleid is geen sprake meer. Zo geven leerkrachten van sommige scholen online les en weer andere scholen geven zij het in beperkte mate kinderen toch fysiek les. Maar er zijn ook scholen die zich niet bekommeren om de ouders en kinderen. Het lijkt erop alsof de leerkrachten van die scholen deze nieuwe lockdown beschouwen als een extra vakantie.

Kennelijk wordt niet beseft dat de rek voor zowel ouders/verzorgers als leerlingen er volledig uit is. Ouders hebben sinds maart vorig jaar alle fantasie en energie uit de kast moeten halen om hun kroost bezig te houden en, zo goed en kwaad als mogelijk, te onderrichten. Maar dat houdt ergens op. Het ministerie van Onderwijs en Cultuur heeft sinds de crisis te weinig gedaan om ervoor te zorgen dat leerlingen afdoende onderricht kregen.

Toegegeven, het is een ongebruikelijke situatie maar na tien maanden zou je toch mogen verwachten dat daar effectiever op wordt ingespeeld. Immers, aan ambtenaren die een steentje kunnen bijdragen is geen gebrek. De minister zou daarbij een voortrekkersrol moeten spelen. Helaas blijkt bewindsvrouw Marie Levens niet (meer) de energie te hebben om haar mensen nog te motiveren een stapje harder te lopen.

Mogelijk dat in de loop van volgende week het onderwijs weer heropgestart zal worden, zei ze woensdag. Het vreemde is dat zij er aan toevoegde dat het dan wel enkele dagen gaat duren voordat het echt zo ver is. Het waarom ontgaat ons. Immers, iedereen staat te popelen om weer aan de slag te gaan, waarom heeft het onderwijsgevend personeel zoveel tijd nodig?

Het lijkt er echt op dat ze uit hun winterslaap moeten worden gehaald, terwijl zij in een bevoorrechte positie verkeren en iedere maand keurig hun salaris hebben gehad. In tegenstelling tot menig andere Surinamer die door Covid-19 zijn of haar baan heeft verloren en niet op de overheid hoeft te rekenen. Dus als de regering eindelijk besluit om de scholen weer te openen, laat dit dan direct gebeuren. Immers, leerlingen hebben al te lang thuis gezeten. Vanaf nu moeten iedere dag de zeilen worden bijgezet om het schooljaar nog een succes te laten worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina