Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Langzame koersdaling verwacht met komst US dollars

Langzame koersdaling verwacht met komst US dollars

14/01/2021 07:57 - Van onze redactie

Langzame koersdaling verwacht met komst US dollars

 

PARAMARIBO - Het weer op gang brengen van dollarimporten heeft gelijk gevolgen gehad voor de parallelkoers. Werd de US dollar in het circuit verhandeld voor SRD 18,75, woensdag tuimelde de prijs naar SRD 17,80.

Dinsdag werden voor het eerst weer US dollars het land binnengebracht, nadat de Nederlandse douane in april 2018 op last van het Openbaar Ministerie een geldzending van negentien miljoen euro uit Suriname confisqueerde. Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning verklaarde woensdagochtend tijdens een persconferentie dat de US dollars, met goedkeuring van de Amerikaanse Centrale Bank, zijn verstrekt door financiële instellingen in de Verenigde Staten. President Chandrikapersad Santokhi verduidelijkte dat er euro's ingewisseld worden.

Er zijn meer transporten op de agenda. Toch verwachten spelers op de financiële markt niet dat een verdere koersdaling met grote sprongen zal verlopen. Iedereen met wie de Ware Tijd woensdag sprak juicht de import van US dollars toe. Aangegeven wordt dat de druk op de Amerikaanse munt in Suriname hierdoor drastisch zal verminderen. "Maar het geld wordt via de banken verstrekt die dat niet zonder meer op de markt zullen gooien", zegt een geïnterviewde. Daarnaast wordt volgens hem veelal de kat uit de boom gekeken. Veel zal volgens de zegsman afhangen van de duurzaamheid van de zendingen.

De handelaar merkte woensdag een "voorzichtige en afwachtende" houding op de markt. De afwachtende houding zal zich volgens hem ook vertalen naar de daling van prijzen in de winkels. "Men heeft te lang woorden gehoord zonder daden, dus het zal even duren voor het geloof er is." Overigens, er is vaak uitgelegd dat bij koersstijgingen de prijzen altijd sneller meegaan dan omgekeerd. Immers, de handel wil geen verlies lijden op het koersverschil. De regering heeft onlangs beloofd US dollars tegen de unificatiekoers beschikbaar te stellen voor basisgoederen, waardoor in elk geval die producten op korte termijn een stuk goedkoper zouden moeten zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina