Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staatsolie: 'God houdt van ons'

Staatsolie: 'God houdt van ons'

14/01/2021 13:11 - Ivan Cairo

Noble Sam Croft, het boorschip dat succes op succes heeft geboekt bij proefboringen in Blok 58 voor de Surinaamse kust.

Noble Sam Croft, het boorschip dat succes op succes heeft geboekt bij proefboringen in Blok 58 voor de Surinaamse kust. Foto: Noble  

PARAMARIBO - "Suriname gefeliciteerd, het gaat hard. God houdt van ons." Zo reageert Annand Jagesar, aankomend directeur van Staatsolie, op de vierde grote aardolie- en gasvondst van de oliemaatschappijen Apache en Total voor de Surinaamse kust. De komende twee maanden worden nog twee boorputten in Blok 58 geboord, zegt Jagesar tegen de Ware Tijd.

Apache en Total maakten donderdagochtend bekend dat ze bij de boorput Keskesi East 1 in Blok 58 zijn gestuit op een significante hoeveelheid olie en gas. Bij aanvang van de openbare vergadering van De Nationale Assemblee feliciteerden parlementsvoorzitter Marinus Bee en NDP-fractieleider Rabin Parmessar de samenleving met de deze ontdekking. Ook minister Albert Ramdin bracht namens de regering felicitaties over.

De jongste vondst volgt op eerdere grote ontdekkingen bij Maka Central, Sapakara West en Kwaskwasi die respectievelijk in januari, april en juli vorig jaar werden bekendgemaakt. Bij Keskesi East 1 is in waterdiepte van 725 meter een kolom van zeker 63 meter koolwaterstoffen aangetroffen. Deze bestaan uit 58 meter 'black oil, volatile oil and gas' in reservoirs van goede kwaliteit.

Daarnaast stuitte het boorschip 'Noble Sam Croft' op vijf meter volatiele olie in Santonian-reservoirs. De komende periode wordt dieper geboord in deze boorput. "We zijn verheugd om deze nieuwe ontdekking bekend te maken, die bevestigt dat deze eerste verkenningscampagne een groot succes is en bijdraagt aan de bewezen middelenbasis", aldus Kevin McLachlan, senior vice president Exploraties bij Total.

"We zijn ook verheugd, als nieuwe exploitant van het blok, om de taxatieoperaties te starten die zijn ontworpen om de ontdekkingen van 2020 te karakteriseren, terwijl we tegelijkertijd een tweede verkenningscampagne starten op dit productieve blok in 2021", vervolgt hij. Vanaf 1 januari dit jaar is Total, dat een belang van 50 procent heeft in Blok 58, de operator in deze zeeconcessie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina