Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname achter Guyana in grenskwestie met Venezuela

Suriname achter Guyana in grenskwestie met Venezuela

14/01/2021 19:04 - Ivan Cairo

President Chandrikapersad (l) koos de zijde van zijn Guyanese collega Irfaan Ali, hoewel Suriname zijn eigen grenskwestie met Guyana heeft.

President Chandrikapersad (l) koos de zijde van zijn Guyanese collega Irfaan Ali, hoewel Suriname zijn eigen grenskwestie met Guyana heeft. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Suriname heeft zich in Caricom-verband achter Guyana geschaard in de kwestie waarbij Venezuela eenzijdig bijna de helft van het Guyanese grondgebied en maritieme territoir heeft geclaimd. President Nicolas Maduro heeft onlangs een presidentieel besluit omtrent de grenzen van zijn land afgekondigd.

Het gemeenschappelijk standpunt van de Caribische landen kwam nadat president Irfaan Ali van Guyana de regeringsleiders dinsdag tijdens een tussentijdse Caricomtop informeerde over deze zaak. Eerder hadden de Verenigde Staten en Canada zich al uitgesproken tegen de eenzijdige actie van Maduro.

In 2015 had hij al een soortgelijk decreet uitgevaardigd, maar deze ingetrokken nadat Guyana een intensieve diplomatieke campagne daartegen had ingezet. Die diplomatieke actie leidde ertoe dat Venezuela met Caricom-vertegenwoordigers om de tafel ging op Barbados. Na de speciale bijeenkomst dinsdag uitte de Caricom haar diepe teleurstelling en bezorgdheid over het decreet en de daaropvolgende verklaringen van Venezuela over de grensconflicten met Guyana.

Venezuela erkent de jurisdictie van het Internationaal Gerechtshof niet om zich uit te spreken over de grensproblemen met Guyana, dat deze issues aan het hof in Den Haag heeft voorgelegd. Maduro heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties schriftelijk gevraagd het daarheen te leiden dat deze zaak via overleg met buurland Guyana wordt opgelost.

Desgevraagd zei president Chandrikapersad Santokhi gisteren tijdens een persconferentie niet te verwachten dat Surinames standpunt negatieve consequenties zal hebben voor de relatie met Venezuela. De betrekkingen "gaan gewoon door", aldus het staatshoofd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina