Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Twinningproject houdt bewoners Majella actief

Twinningproject houdt bewoners Majella actief

14/01/2021 22:22 - Arjen Stikvoort

Het bejaardencentrum Majella

Het bejaardencentrum Majella Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Majella Bejaardencentrum te Kwatta is samen met Woonzorgcentra Haaglanden in Nederland en Saga Interproject Suriname het tweejarige twinningproject Lobi Grani Libi gestart. Tijdens de dagbesteding worden er activiteiten aangeboden die aansluiten op de seniorenburger. In het project werken onder meer samen stichting De Mantel, Huize Prinses Margriet, Bejaardentehuis Fatima Oord en Kibri Mi.

Voorheen werd er meer vanuit de activiteitenbegeleider gedacht, nu staat de persoonlijke behoefte van de deelnemers centraal, zegt Yvonne Karels-Helslijnen, programmamanager van Saga Interproject Suriname. "We kijken naar allerlei factoren zoals de mogelijkheden van de mensen, hun beperkingen, hun hobby's van vroeger, maar ook naar het opleidingsniveau. Het programma moet aansluiten bij wat de persoon leuk vindt. Het is in deze moeilijke coronatijd belangrijk dat ook senioren actief blijven."

Majella heeft zijn personeel extra getraind op gedragsverandering in verband met Covid-19. Het is heel belangrijk dat de medewerkers zich ervan bewust zijn dat ze met het gebruik van de mond- en neuskap niet alleen zichzelf beschermen, maar ook de medemens, dus ook mensen van buiten het tehuis, stelt directeur Estrelita Tromp.

De nadruk bij de training is gelegd op gedragsverandering naar buiten toe, eigen verantwoordelijkheid en niet discrimineren op corona. "Niemand die corona krijgt, heeft niet zijn best gedaan. Je kunt zo voorzichtig mogelijk zijn, maar toch besmet raken. Het kan onwetendheid of onkunde zijn", stelt de directeur.

Ze spreekt van een onzichtbare vijand, vandaar dat mensen extra voorzichtig moeten zijn. De 39 inwonende senioren noch personeelsleden, zijn tot nu toe besmet. Er wordt een zeer strak protocol toegepast in samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid.

Voor bezoek gelden strenge restricties vertelt Tromp. "Het bezoek vindt plaats in de open lucht en daarvoor hebben we faciliteiten geschapen." Bedlegerige bewoners krijgen na drie uur bezoek als er niet veel mensen meer buiten lopen.

Daarnaast wordt streng toegezien op het naleven van de protocollen zoals gebruik van mondkap en afstand houden. Dit geldt voor het hele complex, dus ook voor de eetzaal en de ontspanningsruimte. Tromp: "We blijven de medewerkers trainen en de activiteiten begeleiden en proberen zoveel mogelijk de mensen actief te houden en hen te laten doen wat ze gewend zijn, ook in deze moeilijke periode."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina