Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 100 jaar Transvaal: Groen-wit met een rijke historie

100 jaar Transvaal: Groen-wit met een rijke historie

15/01/2021 11:11 - Van onze redactie

100 jaar Transvaal: Groen-wit met een rijke historie

 

PARAMARIBO - Transvaal bestaat vrijdag honderd jaar. De eeuweling had plannen om dit heuglijk feit groots te vieren, maar door de coronapandemie was het bestuur genoodzaakt om het gros van de activiteiten af te blazen. Wat wel wordt gehouden, vindt op een aangepaste manier voortgang.

Transvaal-directeur Anand Pherai vindt het erg dat het gros van de feestactiviteiten moest worden afgeblazen, omdat de rijke historie van Transvaal "alle redenen om te feesten" geeft. "Maar voor de nationale veiligheid is het van belang dat de Covid-19-regels in acht worden genomen."

Transvaal heeft een rijk verleden, waarbij het Suriname meerdere malen op de kaart heeft geplaatst. De oudere generatie denkt met genoegen terug aan die tijd, waarbij spelers als Roy Vanenburg, Wiene Schal en Wensley Bundel in en buiten Suriname tot grootse prestaties kwamen.

De club heeft met twintig landstitels wel zes minder dan aartsrivaal Robinhood, maar de groen-witten hebben op internationaal gebied beter gepresteerd. Transvaal werd drie keer Concacaf-kampioen en is ook de enige Surinaamse club die ooit kampioen is geworden van het Caribisch Gebied, Midden- en Noord-Amerika.

 

Mindere prestaties

De generaties daarna waren er ook goede spelers, maar de prestaties waren veel minder. Zo wordt al langer dan twintig jaar gewacht op de landstitel. Er wordt door de huidige leiding, die ondersteund wordt door zakenman Dilip Sardjoe, bergen werk verzet om de glorietijden te doen herleven. Echter, door de coronapandemie loopt dit streven wel wat vertraging op.

Wensley Bundel die tijdens de glorietijden op het middenveld speelde, ziet voorlopig geen enkele Surinaamse clubs de internationale prestaties van Transvaal evenaren. Volgens hem zijn de investeringen hiervoor naar Surinaamse maatstaven te groot. Zo zouden de Surinaamse clubs bijvoorbeeld goede spelers uit het buitenland moeten halen, iets wat vooral met de huidige coronapandemie erg moeilijk zal zijn.

Transvaal-directeur Anand Pherai had in eerdere gesprekken de Ware Tijd voorgehouden dat de club aan een stappenplan werkt, waarbij het scheppen van goede condities erg belangrijk is. Verder zijn er andere plannen die in samenspraak met de technische staf moeten worden uitgevoerd.

 

Boek

Ondanks de pandemie zullen enkele projecten wel in het jubileumjaar van de grond komen. Eén daarvan is een boek, waarin er veel informatie over de club staat genoteerd. Ook wordt vrijdag de sportwinkel van Transvaal geopend. Deze is genoemd naar het merk Peak, omdat de verenigingen door dit bedrijf wordt gekleed. Verder zullen de oud-voetballers, -coaches en anderen die van betekenis zijn geweest in de rijke historie in het zonnetje worden gezet.

Transvaal is voor veel spelers erg belangrijk geweest en heeft bijgedragen aan hun ontwikkeing. Dennis Baino, die een gevreesde spits was in de jaren negentig, zegt dat het voor hem allemaal bij Transie is begonnen. Hij is blij dat hij het vertrouwen in hem met goede sportprestaties heeft kunnen terugbetalen. "Ik ben kampioen geworden met de club. Verder ben ik twee jaren na elkaar topscorer van Suriname geweest", somt hij verdiensten op. Baino was als coach van de groen-witten dicht bij het kampioenschap, maar moest in in 2017 genoegen nemen met het semikampioenschap.

 

Professionaliteit

Nu staat Kenneth Jaliens voor de hoofdmacht. Samen met zijn technische staf wil hij ontwikkeling en groei brengen in de selectie. Hij loopt warm van de initiatieven van het bestuur en praat lovend over de condities die de club in place heeft gebracht. Jaliens is overtuigd van een succesvolle vertaling van het organisatorisch werk op het veld. "De professionele inborst is er al min of meer. Ik denk dat de professionele instelling doorslaggevend is om stapvoets uit het amateurisme te stappen."

Hij is ingenomen met de renovatie van het George Streepey Stadion, de thuisbasis van de groen-witten. De coach ziet daarin ook mogelijkheden voor de jeugd. De weg is volgens hem namelijk opengesteld om er de landelijke scholencompetitie te organiseren, die als "brede kweekvijver" kan dienen. Met deze stap kan Transvaal, zegt hij, een belangrijke bijdrage leveren om het jeugdvoetbal dat aan het afkalven is te behouden voor Suriname.

Hiermee sluit Jaliens niet uit dat volledig wordt gekapt met het aantrekken van spelers daarbuiten. "Je kunt met het wervingsbeleid een bepaalde bedoeling hebben. Transvaal heeft U13 tot en met U20-selecties. Je moet deze jongens ontwikkelen naar het seniorenniveau. Ze stromen door vanwege hun kwaliteiten. In samenspraak met de jeugdtrainers wordt overlegd welke spelers per positie aanspraak maken op promotie naar hoger. Mocht het zo zijn dat de groei nog niet het gewenste resultaat heeft bereikt, dan kun je kijken welke speler je van buiten af voor een positie kan aantrekken. Je gaat dan op zoek naar een speler die de cultuur en speelwijze van Transvaal omarmt", is zijn visie.

 

Inventarisatie

Jaliens is zich bewust van de opdracht en het verlangen van het bestuur prestaties neer te zetten, alleen ligt het voetbal al een jaar stil. Maar hij maakt duidelijk dat met de tools waarvoor het bestuur heeft gezorgd de ideale mogelijkheden aanwezig zijn om alvast binnen de drie hooggeplaatsten door te breken en stappen te zetten naar de titel met het seniorenteam. "Als je doelstelling is geformuleerd ga je rustig, duurzaam en gericht naar je doel. Met de doelstelling van ontwikkeling wordt de weg geplaveid naar het uiteindelijk resultaat. Tijdens dit proces wordt geherstructureerd wat niet goed loopt nadat de evaluatie de juiste stappen heeft laten zien."

Jaliens benadrukt dat de professionele houding niet alleen gaat om voetbaltechnische zaken. "Ook de hele entourage rondom de spelers vraagt aandacht." In de huidige fase van amateurisme is de begeleiding van de spelers door de club optimaal en is hij tevreden over hun discipline en inzet. Hij verwacht daarom dat zij de sterke instelling voortzetten. De coach vindt het een eer als hoeksteen van de club te mogen fungeren en hoopt dat de grote Transvaal-familie, die een ongelooflijk goede bijdrage heeft geleverd aan de in standhouding van de club gedurende het honderdjarig bestaan de grote liefde en ondersteuning aan Transvaal voortzet."

 

Prijzen:

Landskampioen (20): 1925; 1937; 1938; 1950; 1951; 1959; 1963; 1966; 1967; 1968; 1969; 1970; 1973; 1974; 1990; 1991; 1994; 1996; 1997; 1999 Bekerkampioen (2): 2002; 2008

President's Cup (1): 2008

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina