Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Als zorgverlener kun je niet tegen een vaccinatie zijn'

'Als zorgverlener kun je niet tegen een vaccinatie zijn'

15/01/2021 19:00 - Amanda Palis

Angèle Wallerlei-Kumbangsila heeft een uitgesproken mening over zorgverleners die tegen vaccinatie zijn.

Angèle Wallerlei-Kumbangsila heeft een uitgesproken mening over zorgverleners die tegen vaccinatie zijn. Foto: dWT  

PARAMARIBO - “Als zorgverlener kun je niet tegen vaccinatie zijn, anders ben je niet in het juiste beroep.” Dat zegt Angèle Wallerlei-Kumbangsila, directeur van het Elsje Finck-Sanichar College (Covab), tegen de Ware Tijd. “Dat er bezorgdheid is over het Covid-19-vaccin is te begrijpen, maar je moet met feitelijkheden werken, nuchter nadenken en op basis daarvan je besluit nemen.”

Ondanks haar ferm standpunt, stelt Wallerlei-Kumbangsila dat het zich laten vaccineren een persoonlijke keus is. Dat mensen uit de zorgsector aangeven dat de minister van Volksgezondheid zorgverleners wil verplichten zich te laten inenten klopt volgens haar niet. De Covab-directeur erkent dat elke soort medicatie haar eigen risico heeft. "Desondanks worden ze toch gebruikt. Kijk maar naar paracetamol die je lever kan aantasten. We moeten de zaken nuchter benaderen en op basis van feiten en wetenschap een besluit nemen. Dat zal ik in elk geval persoonlijk ook doen."

Wallerlei-Kumbangsila pleit ervoor dat de overheid een goede campagne opzet over het nut van de Covid-19-vaccinatie. "Ook de ziekenhuizen zullen hun personeel goed moeten voorlichten." Het Diakonessenhuis noch het Regionaal Ziekenhuis Wanica kan op dit moment zeggen hoe de voorlichting zal worden aangepakt. "Er is nog geen berichtgeving gekomen vanuit officiële kanalen, zoals het BOG. Zolang dat niet is gebeurd kan er geen voorlichting plaatsvinden", maakt Fauzia Poese, verpleegkundig directeur van het Regionaal Ziekenhuis Wanica, duidelijk. Andere zorginstellingen hebben al een schrijven gekregen van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, maar zijn nog in beraad hoe de voorlichting en communicatie plaats zal vinden.

In een zogenoemde situation report, dat woensdag is geplaatst op de website van BOG, wordt er aandacht besteed aan veelgestelde vragen over de Covid-19-vaccinatie. Er staat onder meer dat het vaccin voor 90 procent bescherming biedt en het risico op een ernstig verloop van de ziekte verkleint. "Voor optimale bescherming moet men twee prikjes toegediend krijgen met tussenpozen van twee tot drie weken." Er wordt ook verzekerd dat Suriname alleen vaccinaties zal ontvangen die zijn goedgekeurd door de Pan- Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, de regionale werkarm van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Opgetekend is ook dat de gebruikelijke procedure om een vaccin te ontwikkelen veel langer duurt, maar dat het bij het Covid-19-vaccin veel sneller is gegaan. "Dit komt omdat alle vaccin onderzoekers als het ware hun ander werk hebben stopgezet en alle aandacht hebben gegeven aan het ontwikkelen van een Covid-19- vaccin." Er zijn op dit moment minimaal drie goedgekeurde merken op de markt. Naast het geld dat is geïnvesteerd om het onderzoek te versnellen, hebben de Covid-19-vaccins voorrang gekregen bij bepaalde procedures die gebruikelijk zijn bij het ontwikkelen van een vaccin. "Gewoonlijk zit er veel wachttijd tussen de fasen. Door het bieden van voorrang bij bepaalde procedures is de beoordeling door veiligheidsautoriteiten veel sneller gegaan. De procedures zijn dus wel gevolgd en niet overgeslagen of lichter gemaakt", wordt verduidelijkt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina