Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Amoksi belooft efficiëntere aanpak verkeerscriminaliteit

Amoksi belooft efficiëntere aanpak verkeerscriminaliteit

15/01/2021 17:04 - Jason Pinas

Het beeld na de frontale botsing op de Afobakaweg op 6 december. Bij deze aanrijding lieten zeven mensen het leven.

Het beeld na de frontale botsing op de Afobakaweg op 6 december. Bij deze aanrijding lieten zeven mensen het leven. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie belooft dat hij alles in het werk zal stellen om de verkeerscriminaliteit de kop in te drukken. Met name de vele verkeersdoden van de afgelopen weken baren de bewindsman zorgen. Op de Afobakaweg alleen zijn er tussen november 2020 en januari dertien doden gevallen.

Daarnaast zijn er landelijk haast elk weekend verkeersongelukken met behoorlijke materiële schade. Amoksi wil daarom de voorlichting via de media verhogen. De politie zal volgens hem ook meer controle uitvoeren. "Ons grootste probleem in het verkeer is onze snelheid", benadrukt hij tegenover de Ware Tijd.

Door meer surveillance en door hardrijders te beboeten denkt de minister dat de verkeerscriminelen minder ruimte zullen hebben. Marlene Joden, districtscommissaris (dc) van Para onder wiens gezag een deel van de Afobakaweg valt, zegt dat ze vandaag dit vraagstuk zal bespreken met collega Ludwig Mendelzoon van Brokopondo. Samen met de gewestelijke politiecommandant zullen de twee dc's nagaan hoe de controle op de weg kan worden verhoogd. "Op het moment dat bestuurders weten dat de politie er is gaan ze zich gedragen. Ik heb daarom gevraagd naar strengere controle", merkt Joden op.

Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), vindt het vreemd dat de samenleving steeds verbaast reageert bij zware verkeersongelukken, terwijl het gedrag van autobestuurders hetzelfde blijft. "Als je de volgende dag al zou gaan staan langs de Afobakaweg dan zou je aan het rijgedrag niet merken dat er iets is gebeurd", onderstreept hij. "Wat kunnen we nog niet begrijpen, wat is zo moeilijk? Wat snappen we nog niet over de uitkomst van een te hoge snelheid?" vraagt Gezius zich mismoedig af.

Hij juicht het daarom toe dat er vanuit de autoriteiten acties zullen komen. "De kans dat zaken ongewenst aflopen kunnen we op deze manier verkleinen." Net als Amoksi denkt Gezius wel dat meer en betere voorlichting het gedrag van de bestuurders zodanig kan beïnvloeden dat ze hun rijgedrag aanpassen. Afzonderlijk zijn de twee nu bezig met bewustwordingsprogramma's, die via de media te zien zullen zijn. Het Korps Politie Suriname en het KSV hebben woensdag gesproken om de samenwerking op het gebied van voorlichting en educatie over de acute verkeerssituatie te verhogen. Namens het KPS zullen de afdelingen Public Relations en Verkeersvoorlichtingsonderwijs en Statistieken een voorhoederol vervullen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina