Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinaams onderonsje bij hervatting eredivisie basketbal

Surinaams onderonsje bij hervatting eredivisie basketbal

16/01/2021 10:01 - Terence Oosterwolde

Sergio de Randamie (r) is blij met de hervatting van de eredivisie en hoopt dat Apollo Amsterdam de competitie gezond en wel kan afmaken.

Sergio de Randamie (r) is blij met de hervatting van de eredivisie en hoopt dat Apollo Amsterdam de competitie gezond en wel kan afmaken. Foto: FB Apollo Amsterdam/Martin Blom  

PARAMARIBO - Sergio de Randamie en Yamill Wip spelen zaterdag na drie maanden weer een officiële basketbalwedstrijd. Op die dag wordt namelijk de Nederlandse eredivisie hervat. De competitie werd halverwege oktober 2020 vanwege Covid-19 stilgelegd. Saillant detail: het duo, dat in Suriname heeft gebasketbald, staat tegenover elkaar. Wip en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball ontvangen in Topsportcentrum Rotterdam De Randamie en Apollo Amsterdam. Op 3 oktober toen het originele seizoen werd aangevangen, stonden ze ook al tegenover elkaar. In Amsterdam moest De Randamie toen het hoofd buigen voor Wip, die zijn profdebuut maakte.

De afgelopen drie maanden waren niet eenvoudig erkent De Randamie. "Het is enorm lastig geweest. We konden wel gaan schieten, maar mochten helemaal geen contacttrainingen hebben. Dat was het lastige, maar ja, wij konden tenminste nog een kleine beetje trainen, helaas niet in teamverband", kijkt hij terug. Daarom kan hij niet wachten tot zaterdag. "Ik kijk er natuurlijk naar uit. Ik ben heel blij dat we weer mogen basketballen en dat we een start met het seizoen kunnen maken. Met wat we in het verleden hebben gehad, dacht ik niet dat we zo ver zouden komen."

Tijdens de "heftige lockdown" had ook Wip de kans om te trainen. "Met vier personen per half veld en zonder contact, dus met anderhalve meter. Dat hebben we drie weken tot een maand gedaan. Ik denk dat dat het zwaarst was; jezelf gemotiveerd houden. Je moet echt naar de bigger picture kijken om jezelf iedere keer weer voor twee uren naar de training te slepen. Het was best zwaar."

Dat wordt beaamd door De Randamie. "Zonder vooruitzicht trainen is echt heel moeilijk." Maar hij prijst zich gelukkig met de attitude van de jonge spelers binnen Apollo Amsterdam tijdens de ongewone situatie. "Ze hebben het heel erg goed gedaan. Den man tya energie. Ze zijn niet minder gaan trainen", aldus De Randamie, met zijn 36 jaar één van de 'veteranen' binnen zijn team.

 

Verrassende wending

Op 12 december kwam het verlossende bericht van de Dutch Basketball League: de competitie wordt op 16 januari 2021 opgestart. Vier dagen vóór die mededeling had het kabinet-Rutte toestemming gegeven om weer te kunnen trainen en spelen onder bepaalde voorwaarden. "We zagen het niet aankomen", bekent Wip. Binnen zijn team was de verwachting dat er pas rond deze periode weer begonnen zou mogen worden met trainen. "Toen we het dus hoorden was iedereen een beetje verbaasd, maar wel enthousiast om weer te beginnen."

Rotterdam heeft drie oefenwedstrijden achter de rug, waarvan twee werden gewonnen. "Ik denk dat we wel ready zijn om zaterdag te spelen." Het enige dat een beetje een issue kan worden is het op gang komen, vreest hij. "Maar niet voor heel lang. Er zijn wat blessures (Wip en een teamgenoot bijvoorbeeld hadden een lichte hamstringblessure) in het team. We zijn best snel en heel hard van start gegaan. Het was even wennen om direct zo keihard te trainen."

 

Contractsituatie

Het niet spelen bracht Wip enigszins in een lastig parket, omdat hij alleen voor dit seizoen tot nu toe is vastgelegd. Maar hij gaat er nuchter mee om. "De druk voel ik eerlijk gezegd niet heel erg. Ik ben vaker in oncomfortabele situaties geweest, waarbij ik mezelf continu moet bewijzen en waar niets zeker is." Hij noemt onder meer 2016 toen hij op Trinidad en Tobago in een basketbalkamp participeerde met het doel een scholarship te behalen.

Hij zegt zich te zullen focussen op wat hij kan. "Het is wel zeker vechten voor mijn brood, maar ik probeer gewoon het maximale eruit te halen. Als ik alles goed doe en 100 procent geef dan mag ik niet klagen, want dat is dan het eindresultaat dat ik verdien. Dus ik ga gewoon alles geven en aan het eind van het jaar zien we wel hoe we verder gaan. Ik moet gewoon ready zijn voor wanneer de opportunity zich presenteert. Het is nog steeds de sport waarvan ik veel hou dus ik heb het er voor over. Het komt wel goed. One day at a time."

 

Covid-19

Wip verwacht in elk geval dat het een "interessant jaar" wordt. "Ik hoop dat we het seizoen gewoon helemaal kunnen afmaken deze keer." Over de kansen van zijn team, is De Randamie duidelijk. "Wij zijn één van de teams met het minste budget. We hebben dus helemaal geen druk op ons. San unu kan wini, unu kan wini. Maar ik denk dat het goed zal komen. We willen gewoon het seizoen gezond en wel finishen."

In elk geval heeft Apollo Amsterdam niet stilgezeten. Coach Laki Lakner haalde Dexter Hope en Berend Weijs binnen. "Een kwaliteitsinjectie", zei Lakner. Daarnaast moeten de versterkingen bijdragen aan een "zo breed mogelijke selectie gezien blessures en mogelijke besmettingen binnen het team".

Daar heeft Rotterdam al mee te kampen gehad. Wip vertelt dat er positieve gevallen binnen zijn team zijn geweest. "Het is altijd even schrikken omdat het toch een stuk dichterbij komt dan je denkt. Je hoort het en ziet het op tv, maar wanneer een teammate corona heeft denk je wel van dan moet ik echt heel voorzichtig zijn."

De guard geeft aan dat hij en zijn teamgenoten nu twee keer per week worden getest en dat iedereen op dit moment negatief is. Bepaald is dat spelers tussen de acht en tien uren vóór een wedstrijd moeten worden getest. Als het resultaat negatief is mogen ze het veld op. Zodra ze de sporthal betreden moeten ze een mondkap op. Die mag pas in de kleedkamer worden afgedaan. Op de reservebank worden de stoelen op anderhalve meter gezet en moet iedereen met uitzondering van de hoofdcoach de mondkap op. Dat geldt ook voor ander personeel in het gebouw.

 

'Vrije' tijd

De lockdown had ook zijn goede kanten. Wip: "Er was heel weinig social life, dus ik was heel gefocust. Dat was wel een voordeel, want er zijn geen andere dingen om te doen behalve te basketballen." De Randamie zegt de 'basketballoze' tijd heel nuttig te hebben gebruikt. "Ik had wat meer tijd met de familie", zegt de vader van twee. Om in shape te blijven, "wat aardig is gelukt", rende en fietste hij en had hij twee keer in de week de 'contactloze' trainingen met het team.

Maar Mongo onthult dat hij ondertussen ook trainingen verzorgt aan U18-spelers en betrokken is bij de academie in Amsterdam. "En ik ben daarnaast een koksopleiding begonnen. Dus Chef Tro yu musu luku bun want mi e kon. Mi bezig tu", zegt hij met een knipoog aan de Surinaamse basketballer Jethro 'Chef Thro' Wirht, die eetgelegenheid Rutu runt.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina