Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vaccinatieregistratie Covid-19-gezondheidswerkers gestart

Vaccinatieregistratie Covid-19-gezondheidswerkers gestart

16/01/2021 05:50 - Amanda Palis

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid (l) kreeg vrijdag de resultaten van de 'Covid-19-vaccinatie-enquête' uitgevoerd door de Faculteit Medische Wetenschappen overhandigd.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid (l) kreeg vrijdag de resultaten van de 'Covid-19-vaccinatie-enquête' uitgevoerd door de Faculteit Medische Wetenschappen overhandigd.  

PARAMARIBO - Suriname ligt goed op schema met voorbereidingen om te beginnen met de vaccinatieronde, zodra de eerste tweeduizend tot drieduizend doses Pfizer-vaccins tegen Covid-19 binnen zijn. Eerst zullen zorgmedewerkers in de frontlinie worden gevaccineerd. Elk krijgt, met een verschil van drie weken, twee prikjes. Het vaccinatieproject wordt gecoördineerd door Rakesh Gajadhar Sukul, die op 10 januari werd geïntroduceerd als directeur van het ministerie van Volksgezondheid.

Hij zegt dat de voorbereidingen in afrondende fase zijn. De opslagfaciliteit voor het vaccin staat in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. "We zijn al bezig de eerste groepen vast te stellen die gevaccineerd zullen worden en werken aan een vaccinatieplan." Het Pfizer-vaccin moet worden opgeslagen bij een temperatuur van -80 graden en is, na te zijn ontdooid, nog vijf dagen bruikbaar.

Er zijn mensen die terughoudend tot afwijzend staan tegenover het vaccin. Het ministerie van Volksgezondheid kent de kritiek over de 'keuze' voor Pfizer. "We begrijpen de opmerkingen want dit vaccin is inderdaad het duurste en de opslag en logistiek zijn een uitdaging. We hadden niet echt een keus", zegt minister Amar Ramadhin.

Suriname is onderdeel van het Covax Facility, een samenwerking van verschillende landen. "Er zijn grote landen en bedrijven die het vaccin hebben ontwikkeld in opgenomen en ongeveer 73 'kleine' landen zoals Suriname. Deze hebben zich in Covax gebundeld om te onderhandelen met de makers zodat ook wij als land met een kleine bevolking kunnen worden voorzien. Als Suriname alleen als land zou onderhandelen zouden we misschien dit jaar geen toegang krijgen tot het vaccin."

De minister stelt dat door de grote vraag wereldwijd voor het vaccin, Covax ook heeft gekeken naar wat al beschikbaar is voor andere landen. "Dus veel keus was er niet, want er is voor ons onderhandeld. Wat ons nu rest is het geld zoeken, het zij via leningen of inzameling bij het bedrijfsleven om het vaccin te betalen." Ramadhin voegt hieraan toe dat ook naar andere mogelijkheden wordt gekeken en benadrukt dat Suriname alleen kiest voor een vaccin dat door de Wereldgezondheidsorganisatie is goedgekeurd.

In het Sint Vincentuis Ziekenhuis worden al voorbereidingen getroffen om het zorgpersoneel dat direct in contact komt met Covid-19-patiënten te vaccineren. "We zijn bezig een lijst te maken van personeel dat als eerst in aanmerking komt", zegt directeur Manodj Hindori tegen de Ware Tijd. "We hebben van het ministerie van Volksgezondheid informatie gekregen en zijn bezig met de registratie." De directeur verwacht niet veel problemen vanuit het zorgpersoneel. "Vaccineren is inderdaad niet verplicht, maar er zijn geen indicaties dat medewerkers zich niet zouden willen laten inenten. We zijn in het ziekenhuis al bekend met jaarlijkse vaccinaties tegen influenza van ons zorgpersoneel."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina