Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We zien nog steeds boze tongen die kwaad spreken en haat zaaien’

‘We zien nog steeds boze tongen die kwaad spreken en haat zaaien’

16/01/2021 00:20 - Jason Pinas

President Santokhi, die vrijdag een krans legde bij het herdenkingsmonument van Trefossa, vindt dat de boodschap die Henri de Ziel in het volkslied heeft neergepend, niet door iedereen wordt begrepen.

President Santokhi, die vrijdag een krans legde bij het herdenkingsmonument van Trefossa, vindt dat de boodschap die Henri de Ziel in het volkslied heeft neergepend, niet door iedereen wordt begrepen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De boodschap van saamhorigheid en eenheid waartoe Henri 'Trefossa' de Ziel, schrijver van het Surinaamse volkslied heeft opgeroepen, wordt nog niet door iedere Surinamer begrepen. Vandaar dat sommige mensen nog steeds bezig zijn verdeeldheid te zaaien onder het volk. Dit benadrukte president Chandrikapersad Santokhi vrijdag bij de herdenking van de 105de geboortedag van De Ziel.

Bij deze activiteit is stil gestaan bij de belangrijke bijdrage die de schrijver, dichter en onderwijzer heeft geleverd bij natievorming. "Ik zie nog steeds personen die niet opbouwend zijn. We zien nog steeds boze tongen die kwaad spreken en ook haat zaaien tegen elkaar. Dat was niet de boodschap van Henri de Ziel", aldus Santokhi. Hij riep degenen die zich schuldig maken aan deze zaken op om hun ziel te reinigen en tot inkeer te komen. "Wat Henri de Ziel bedoeld heeft is dat we de natie Suriname moeten versterken. Dat is de kracht voor alles wat we hier in dit land willen bereiken. Samen moeten we de boodschap van Trefossa realiseren."

Naast de toespraken van onder anderen Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk, parlementsvoorzitter Marinus Bee en Johan Roozer, voorzitter van de Henri Frans de Ziel Stichting, zijn kransen gelegd bij het borstbeeld van Trefossa aan de Kleine Combéweg. De gasten mochten daarnaast genieten van poëtische voordrachten van Sombra en Koloku. In zijn toespraak wees Brunswijk op de bijzondere vaderlandsliefde van De Ziel wiens sterke boodschap nog steeds van kracht is. "Ik roep u allen op om met vereende krachten en in goede harmonie met elkaar de vele obstakels op onze weg naar ontwikkeling en waarachtige democratie te overwinnen", merkte Brunswijk op.

Volgens Roozer vindt de stichting het belangrijk dat Suriname een goede toekomst heeft. Vandaar dat de organisatie pleit voor burgerschapseducatie. Hierdoor kunnen vooral jongeren leren hoe belangrijk het is om in een democratie te leven. "We dragen Trefossa in ons hart. En we moeten ervoor zorgen dat de opdracht die we hebben daadwerkelijk wordt uitgevoerd." Hoewel hij begrijpt dat de 'goede toekomst' voor alle Surinamers geen gemakelijke taak zal zijn voor met name beleidsmakers, merkt Roozer op dat met eenheid en ondersteuning aan de leiders het wel moet lukken.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina