Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Arturo den Hartog bezingt portretten van het leven in nieuwjaarsrecita

Arturo den Hartog bezingt portretten van het leven in nieuwjaarsrecita

17/01/2021 19:52 - Audry Wajwakana

Arturo den Hartog bezingt portretten van het leven in nieuwjaarsrecita

Foto: FB Arturo den Hartog  

PARAMARIBO - Het afgelopen jaar was voor velen turbulent. Met de nog heersende coronacrisis is het nog niet gedaan met de uitdagingen. In samenwerking met Lisibeti Music Performing Arts presenteert countertenor Arturo den Hartog (21) het nieuwjaarsconcert ‘Portraits of Life’.

Doordat er nog steeds geen concerten gehouden mogen worden in een zaal met publiek, is het programma bij Apintie Televisie opgenomen. De televisiestudio werd voor de opnames omgebouwd tot een concertzaal en theatraal ingericht, waarbij de producent de kijker naar het theater in een operascene voert. In de montageruimte van het televisiestation bekeek Den Hartog samen met Liesbeth Peroti de opnames en werd gemonteerd.

Den Hartog heeft een klassiek muziekprogramma opgesteld, waarmee hij mensen wil raken met de schoonheid van dit genre muziek. De jonge artiest studeert klassieke zang en oude muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Een opleiding die hem klaarstoomt tot uitvoerend musicus. Hij is op vakantie en werd door Peroti benaderd voor het concert. "Het is een lang gekoesterde wens om een eigen klassiek programma op te stellen en te presenteren aan Surinamers", zegt hij tegen de Ware Tijd.

In het twintig minuten durende concert bezingt de artiest met zijn uitzonderlijke stem de portretten van het leven (angst, liefde, verdriet, gevaar, hoop en dankbaarheid) in het Engels, Duits en Italiaans. Muzikaal wordt hij begeleid door pianist Jaïr Konter uit Curaçao, die afstudeerde aan het Conservatorium van Rotterdam. In Suriname is Konter pianodocent en koordirigent.

Countertenor is de hoogste mannenstem in het rijtje van bas, bariton en tenor. Den Hartog voelt zich meer thuis in countertenor. Behalve dat er veel mooie muziek hiervoor is geschreven kan hij zich hierin goed uitdrukken. Hij zingt op dezelfde toonhoogten als de - vrouwelijke - sopranen en mezzosopranen.

lassieke muziek was voor hem onbekend terrein in zijn jonge jaren. Zijn ouders luisterden er zelfs niet naar. Op zevenjarige leeftijd kwam hij op een grappige manier hiermee in aanraking. "Op een muziekkamp bespeelde ik de piano waar ik bij zong. Enkele aanwezigen vonden dat ik een goede jonge sopraanstem had en pater Esteban Kross stelde voor om mij hierin verder te begeleiden."

Den Hartog was één van de eerste studenten van de Kathedrale Koorschool van het Rooms Katholieke Bisdom in Paramaribo. Hij werd al gauw vaste zanger in de St. Petrus en Paulus Basiliek. Als solist was hij te horen in de jaarconcerten van de koorschool en in de zondagmiddag- en kerstconcerten in de basiliek. Maar ook bij andere speciale gelegenheden zoals een benefietconcert samen met de mezzo-sopraan Tania Kross en de inwijding van de St. Petrus en Paulus-kathedraal tot basiliek in 2014.

Sinds de start van zijn studie twee jaar geleden in Nederland, heeft hij onder meer opgetreden in de opera 'Radamisto' van Händel in een productie van de Dutch National Opera Academy en vorig jaar in het Opera Fórward Festival in Amsterdam. Hoewel de artiest zich er bewust van is dat klassieke muziek niet door iedereen wordt beluisterd, hoopt hij dit genre dichter bij het Surinaams publiek te brengen.

De countertenor keert zaterdag terug naar Nederland om zijn studie te vervolgen. Zijn concert is zowel via televisie als virtueel uitgezonden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina