Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dambond pakt draad weer op

Dambond pakt draad weer op

17/01/2021 14:12 - Terence Oosterwolde

Aangezien het fysiek dammen er nog niet in zit, besloot de Surinaamse Dambond over te stappen op een onlinetoernooi.

Aangezien het fysiek dammen er nog niet in zit, besloot de Surinaamse Dambond over te stappen op een onlinetoernooi.  

PARAMARIBO - Na zeven tot acht maanden niets te hebben gedaan vanwege de Covid-19-situatie heeft de Surinaamse Dambond de draad weer opgepakt. Op schema staat een online sneldamtoernooi. Bestuurslid Don Carlos Elliot klinkt enthousiast wanneer de Ware Tijd hem spreekt. “We hebben een appgroep van veertig dammers en meer dan dertig hebben zich opgegeven.”

Vorig jaar verliep hortend en stotend voor de dambond, voordat er complete stilstand optrad. Eind januari tot de tweede week van februari vond nog de voorronde van het Surinaams kampioenschap dammen plaats en vervolgens van 16 februari tot en met 1 maart de finaleronde. Daarna was er in maart nog het eerste sneldamtoernooi, maar verder dan die drie evenementen kwam het bestuur dus niet. "We hebben toen bewust gewacht, maar de situatie is niet echt veranderd", beaamt Elliot.

Daarom is besloten dit weekend weer een officiële activiteit te organiseren. Aan de hand van hoe de Covid-19-situatie zich ontwikkelt, is het streven om de andere etappes van het sneldammen wel fysiek te organiseren. Indien dat toch niet mogelijk zou blijken, dan zullen ook de andere toernooien online worden afgewerkt.

Terwijl de SDB na maart 2020 de kat uit de boom keek, nam Arwien Bhagwandas het initiatief diverse online evenementen te organiseren. Tot en met oktober waren er zeker zeven momenten, inclusief de eerste editie van de Cup of Nations van de Werelddambond (FMJD). De dambond heeft daarom besloten met de ex-jeugdkampioen in zee te gaan. "Hij wordt de trekker, coördinator, want hij heeft de ervaring al, maar het toernooi staat onder auspiciën van de bond."

Covid-19 heeft niet alleen nationaal, maar ook internationaal de boel in de war geschopt. In 2020 had het Pan-Amerikaans damkampioenschap moeten plaatsvinden en in maart dit jaar het Wereldkampioenschap. Volgens Elliot is er nog geen zicht op voortgang van het regionale evenement, waaraan van Suriname Guno Burleson, Johannes Alfaisie en Niaaz Salarbaks zouden meedoen. Ook de status van het mondiale toernooi van dit jaar is onduidelijk. "We weten nog niet hoe of wat. Voorlopig is het wel gecanceld."

Elliot sluit uit dat deze twee activiteiten online worden afgewerkt, "omdat er makkelijk kan worden gefraudeerd". Hij haalt als voorbeeld aan een internationaal toernooi, waar men pas naderhand erachter kwam dat er was gemanipuleerd en dat een dammer niet tegen een mens had gespeeld maar een computer.

In de derde week van januari 2020 hadden ook de bestuursverkiezingen bij de Surinaamse Dambond moeten plaatsvinden. Echter, daar werd van afgezien vanwege de coronasituatie. Het mandaat van het 'tussentijdse bestuur' werd vervolgens verlengd met één jaar. Op advies van de voorzitters van de damverenigingen besloot het bestuur alvast het sneldamtoernooi van het weekend te organiseren en de verkiezingen op een ander moment dit jaar te houden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina