Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Inbraak bij Nola Hatterman Art Academy grote klap'

'Inbraak bij Nola Hatterman Art Academy grote klap'

17/01/2021 10:08 - Audry Wajwakana

'Inbraak bij Nola Hatterman Art Academy grote klap'

Foto: FB Nola Hatterman Kunstacademie  

PARAMARIBO - Het Nieuwjaar is voor de Nola Hatterman Art Academy niet goed begonnen. Onverlaten hebben ingebroken in het gebouw en zijn met het kasgeld (geïnde lesgelden van studenten) als ook kantoorapparatuur vandoor gegaan.

De inbraak is vorige week woensdag ontdekt door het personeel dat na de kerstvakantie weer aan het werk ging. "Triest en voor ons een grote klap, temeer nu we het al in een moeilijke financiële situatie zitten", zegt kunstdocent Kurt Nahar verslagen. Er is aangifte van de inbraak gedaan en ook het directoraat Cultuur, waar de kunstacademie rechtstreeks onder valt, is op de hoogte gesteld.

Er wordt verondersteld dat de inbraak tijdens de kerstvakantie heeft plaatsgevonden. Sunil Puljhun, coördinator van de kunstacademie, en Nahar vermoeden dat het junks moeten zijn geweest, die vaak in de buurt van Fort Zeelandia rondhangen. "Al jaren hebben we last van zwervers en junks die soms zelf hun intrek nemen op het balkon als ze merken dat de school voor langere tijd gesloten is", zegt Puljhun.

Waarschijnlijk is de zekeringskast die aan de buitenkant is, eerst uitgeschakeld. Er zijn bij één van de houten vensters aan de kant van het Surinaams Museum enkele van de houten jaloezieën geforceerd. Een houtenbalk, waarmee het raam aan de binnenkant wordt dichtgehouden, werd weggehaald, waardoor de inbrekers vrij spel hadden.

De buit bedroeg een Canon-printer, een Dell-computer, een HP-laptop, twee Canon-fototoestellen, een tafelmodel waterdispenser en de hoorn van een draadloze telefoon. Alle informatie van de academie ligt opgeslagen in de computers. Doordat er zoveel spullen zijn meegenomen bestaat het verboden dat het inbrekers zijn, die de beschikking hadden over een transportmiddel. "Het is belangrijk dat als de samenleving deze spullen wordt aangeboden dat zij het doorgeeft aan de politie of aan de academie", zegt Puljhun.

Het is niet de eerste keer dat er is ingebroken bij de academie. In het verleden was het Fort Zeelandia-complex vaker het doelwit. Het directoraat Cultuur zorgde toen voor bewaking van het complex en ook de Palmentuin. "Maar de laatste jaren is dit niet meer het geval geweest. Soms patrouilleren de militairen van het kabinet van de president op het complex", weet Puljhun.

Een eigen bewaking kan de kunstacademie zich niet permitteren, maar de coördinator zoekt naar mogelijkheden om desnoods een camera- en alarmsysteem te laten installeren. "Nu kan het even niet, want men is met al het geld vandoor gegaan." De academie heeft nog geen eigen bankrekening. Puljhun zegt dat hij die bezig was te regelen. "Maar steeds als je bepaalde stappen wil nemen, kregen we te maken met andere barrières. Dat is de reden waarom we nog steeds geen eigen bankrekening hebben." Het geld durfde niemand van de directie naar huis mee te nemen dus werd het in het gebouw gelaten.

Ondanks de verslagenheid wil hij niet bij de pakken neerzitten. Samen met zijn team heeft hij alle vensters van extra beveiligingskleppen voorzien. Waardevolle spullen die niet zijn meegenomen zijn naar een beter beveiligde ruimte verplaatst. Nahar zegt dat geprobeerd zal worden steun bij de overheid te vragen. "Mocht dat niet kunnen dan zullen we zoals we gewend zijn hiermee creatief omgaan", zegt hij.

De docenten en het administratief personeel zijn vanaf maandag weer aan het werk om zich voor te bereiden op de start van het tweede kwartaal op 18 januari. Indien de school die dag niet fysiek start, heeft de leiding wel andere voorzieningen getroffen. "Ik ben niet van plan de school langer gesloten te houden. Er zijn Covid-19-protocollen en we gaan die zoveel mogelijk proberen na te leven en kijken hoe op een veilige manier de kinderen op school te laten komen", zegt Puljhun.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina