Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Kwetsbaarheid keypopulation neemt toe'

'Kwetsbaarheid keypopulation neemt toe'

18/01/2021 05:54 - Amanda Palis

Ook sekswerkers hebben het extra zwaar door de partiële lockdown. Vooral de avondklok speelt hen parten. De foto is ter illustratie.

Ook sekswerkers hebben het extra zwaar door de partiële lockdown. Vooral de avondklok speelt hen parten. De foto is ter illustratie. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Srefi wan dagu no wani libi so”, zegt Ethel Pengel van stichting Double Positive. Zij heeft het over de leefsituatie van mensen die met hiv leven en die door Covid-19 nog kwetsbaarder zijn geworden. Ze spreekt van grote armoede. “Mensen zijn hun baan kwijt en kunnen geen eten op tafel zetten. Dat is funest voor iemand die met hiv/aids leeft”, zegt Pengel.

De stichting is afhankelijk van donaties en helpt waar mogelijk. "We hebben niet lang terug een donatie gekregen waarmee we 150 mensen een voedselpakket konden geven. De al kwetsbare groepen zijn nog kwetsbaarder geworden. Want vooral voor de hiv/aids-patiënt is een goed voedingspatroon belangrijk. Maar je kunt daaraan niet voldoen als je geen geld en geen baan hebt. Je neemt dan soms domme risico's", zegt Pengel.

Tania Kambel van stichting New Beginnings/Chances for Life herkent het geschetste beeld. Ook binnen de LGBT-gemeenschap en commerciële sekswerkers is de kwetsbaarheid vergroot. "Door de aangepaste maatregelen heeft de doelgroep haar werktijden en werkplekken moeten aanpassen. Sommige werkers nemen hun cliënten mee naar huis of omgekeerd met alle gevolgen van dien."

Kambel heeft ook toename gemerkt van fysiek geweld bij de mensen met wie ze werkt. "Onze noodopvang is gegroeid omdat mensen uit huis zijn gezet of een snelle opvang zoeken voor bescherming. Na lockdown willen sommigen de straat niet op. Vaak komt dit door geweld dat zij hebben meegemaakt", vertelt Kambel.

Een andere uitdaging voor Pengel is hoe de mensen hun medicamenten te garanderen. "Bepaalde combinaties van de medicijnen zijn soms niet beschikbaar. Mensen die bijvoorbeeld door jarenlang gebruik gewend waren geraakt aan een bepaalde combinatie moeten plotseling iets anders innemen. Hierdoor ontstaan soms bijwerkingen zoals misselijkheid en de mensen kunnen soms niet goed werken, en dat kunnen zij zich niet permitteren."

Kambel: "We hebben geleerd te doen met wat we hebben en hebben onze voorlichtingsgebieden in zones verdeeld waar de medewerkers in het klein opereren." Ze biedt de mensen met wie ze werkt onder meer condooms, glijmiddel, mondkapjes en handgel. Daarnaast wordt onder meer voorlichting gegeven over veilige seks.

Voor de doelgroep is nu vooral belangrijk de vraag hoe te overleven. "Als je elk moment dakloos kan zijn omdat je niet genoeg geld heb kunnen verdienen of omdat je je baan kwijt bent ga je niet denken aan veilig seks hebben. We moeten de mensen eerst helpen met onderdak vinden of de belangrijkste prioriteiten aandacht geven alvorens aan voorlichting te denken", zegt Kambel.

Door de beperkingen en het groter worden van de kwetsbaarheid is er volgens haar een trek naar het binnenland. "We hebben ook daar voorlichters, die overigens zelf gevaar lopen om met besmet te raken. Maar we blijven ons inzetten. Gelukkig is geen van onze medewerkers tot nu toe positief getest."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina