Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wegennet kan verkeersstroom nauwelijks meer aan

Wegennet kan verkeersstroom nauwelijks meer aan

19/01/2021 08:03 - Arjen Stikvoort

Elke dag is het puzzelen voor weggebruikers op het kruispunt Van 't Hogerhuys- en Slangenhoutstraat. Door het toegenomen aantal voertuigen op de weg en defecte stoplichten geldt dan ook de wet van de sterkste.

Elke dag is het puzzelen voor weggebruikers op het kruispunt Van 't Hogerhuys- en Slangenhoutstraat. Door het toegenomen aantal voertuigen op de weg en defecte stoplichten geldt dan ook de wet van de sterkste. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het is een grote ergernis voor de weggebruiker: het niet vlot door kunnen rijden. De wegcapaciteit is afgenomen en er zijn veel meer voertuigen bijgekomen, zegt Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer van het ministerie van Openbare Werken, tegen de Ware Tijd. “Tijdens piekuren en door de dag heen zien we grote intensiteit. Het verwerken van de voertuigen binnen een bepaalde tijd, lukt dan niet meer.”

Wip geeft het voorbeeld van woningbouwenprojecten. "Als je honderd woningen bouwt, moet je dat maal factor anderhalf tot twee doen, want veel gezinnen hebben al snel één tot twee auto's." Dat leidt tot meer spanning op het aantal voertuigen op de weg."

Het diensthoofd wijst ook op achterstallig onderhoud van wegmeubilair en wegmarkeringen, maar verzekert dat eraan wordt gewerkt om dit in te lopen, omdat het zeer belangrijk is voor de weggebruiker. Hij verwijst naar de verkeerslichten bij het kruispunt van de Slangenhout- en Van 't Hogerhuysstraat. Deze is vorig jaar oktober meerdere keren aangereden en is sindsdien buiten werking met veel oponthoud als gevolg.

Voorbereidingen voor een tijdelijk verkeerslicht zijn in volle gang. "Maar het is moeilijk om door het grote kruispunt masten langs de linkerzijde van de weg te plaatsen. De oostelijke rijbaan heeft drie rijstroken. De weggebruikers van de andere rijstroken kunnen de verkeerslichten dan niet zien."

Wip verwacht dat binnen drie tot vier weken de tijdelijke voorziening in orde zal zijn. Voor verkeersdeelnemer Milton Ravenberg kan dat moment niet snel genoeg komen. "Het is daar hartstikke druk." Ravenberg hekelt de slechte aanduiding van de verkeersdrempels, die daardoor niet goed zichtbaar zijn. Ook op rotondes moeten volgens hem borden komen om de bestuurder wegwijs te maken.

Het ministerie doet er alles aan verkeersborden zoveel mogelijk 'boven' de weg te plaatsen, want het plaatsen van blauwe verkeersborden met wegaanduiding, de zogenaamde richtingspijlen op vluchtheuvels, zoals op de kruispunten Dr. J.F.Nassylaan/ Zwarthovenbrugstraat en Johan Adolf Pengelstraat/Drambrandersgracht worden vaak omver gereden, stelt Wip. "Dit maakt de situatie zeer verwarrend voor het verkeer en is bovendien zeer kostbaar."

Bromfietser Stanley Comvalius vindt niet dat het ligt aan de verkeersborden en -lichten. "Die zijn er genoeg. Alleen: de Surinamer heeft geen geduld in het verkeer en is bovendien zeer koppig. Men wil deze voorzieningen wel eens negeren. Wel mogen ze de zebrapaden een goede verfbeurt geven." Voetganger Vihaan Bishesar vindt dat er meer ordening moet komen in het verkeer. "Er zijn heel veel auto's op de weg. Filevorming vind ik het ergst. De verkeersborden zijn duidelijk. Alleen mogen er wel meer fietsverkeerslichten komen."

Verkeersborden zijn door de koersontwikkeling duur geworden. "Het verschilt per type verkeersbord: rond, recht- of driehoekig. Voorheen kostte een verkeersbord ongeveer SRD 250, nu is dat tussen de SRD 1.400 en SRD 1.500." Het basismateriaal komt (veelal) uit het buitenland. Ook aan verkeerslichten hangt een kostenplaatje. "We gebruiken zoveel mogelijk de oude voorraad die er is om de lichtbakken te laten werken," want, zo zegt Wip, alleen de lichtbakken met de lampen, kosten al bijna 1500 euro per stuk. Daar komt de regelapparatuur nog bij.

Wip legt uit dat ook gekeken wordt naar de afstelling van de verkeerslichten in combinatie met de voetgangerslichten zoals bij het kruispunt van de Kwatta- en de Kernkampweg/ Washingtonstraat. Het voetgangerslicht is nooit ingesteld en de voetganger moet lang wachten om over te kunnen steken. "We monitoren en kijken hoeveel voetgangers er willen oversteken. Dat zijn er niet veel. We moeten het ware moment nog instellen naar gelang de intensiteit van het verkeer."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina