Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bee: 'Niet wachten tot de volgende moord'

Bee: 'Niet wachten tot de volgende moord'

21/01/2021 00:00 - Amanda Palis

DNA-voorzitter Marinus Bee (l) heeft samen met enkele parlementariërs de moeder en familie van de vermoorde Cherelee Manhoef bezocht.

DNA-voorzitter Marinus Bee (l) heeft samen met enkele parlementariërs de moeder en familie van de vermoorde Cherelee Manhoef bezocht. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - De schielijke dood van de achtjarige Cherylee Manhoef heeft in de samenleving veel los gemaakt. De familie van het meisje, dat door haar vader werd ontvoerd en gedood, is woensdag bezocht door De Nationale Assemblee. "Het heeft ons als samenleving heel hard getroffen. Niet alleen als DNA, maar ook als manspersoon en vader ben ik getroffen", reageert voorzitter Marinus Bee tegenover de Ware Tijd.

Hij was met leden van zowel de coalitie als oppositie bij de familie en benadrukte dat de afvaardiging DNA als hoogste college van staat heeft vertegenwoordigd. De voorzitter heeft in een toespraak de familie een hart onder de riem gestoken. "We waren daar als ondersteuning naar de familie toe en hebben aangegeven dat het gemis er altijd zal zijn. Het leven gaat door, hoewel dat niet makkelijk zal gaan."

Zowel Patrica Etnel (NPS) als Taschana Lösche (NDP) was mee. "Ivanildo Plein (NPS) is van de buurt (Flora). Ik heb hem gevraagd ook mee te komen." De parlementariërs hebben elk een donatie uit eigen zak gegeven. De voorzitter zegt dat de assemblee de begrafeniskosten had willen dekken, "maar we hebben begrepen van het protocol van de first lady dat zij dit op zich heeft genomen".

Het gebeuren van deze week riep herinneringen op bij Bee. "Toen ik hoorde dat het lijk van de vader was aangetroffen, had ik al een vermoeden dat het kind het ook niet heeft gehaald en kort daarna werd dat bevestigd in de media. Het bracht me even terug naar de vader die in februari 2012 met zijn drie kinderen de Saramaccarivier was ingereden."

Het is grootvader Jerry Sibelo die aan de bel heeft getrokken bij politie en media waardoor de samenleving deelgenoot werd gemaakt van het gruwelijk verhaal van het meisje dat door haar vader ontvoerd en waarschijnlijk gedood is om vervolgens de hand aan zichzelf te slaan. Het drama dat zich voltrok op een kostgrond te Para heeft geleid tot een discussie over de aanpak van en voorlichting over mentale gezondheid. Dit wordt vooral bij mannen nog als een taboe gezien.

De parlementsvoorzitter is het er mee eens dat actie moet worden ondernomen. "We mogen niet wachten tot de volgende moord. We moeten het veld intrekken en deskundigen uitnodigen." Etnel is volgens hem al een voorstel aan het uitwerken. "Twee tot drie weken geleden is reeds een voorstel gedaan om met onze mannen en jongens te praten over allerhande maatschappelijke zaken, maar zeker ook over mentale gezondheid", zegt Bee. Hij denkt niet dat het probleem volledig bestreden zal kunnen worden. "Maar we moeten de handen ineen slaan en werken aan een structurele oplossing."

Ook het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken is getroffen door het drama en stelde woensdag in een persbericht dat dit onderwerp de aandacht heeft van het ministerie. "Ongeacht de omstandigheden mag men nimmer hiertoe overgaan. Het directoraat Jeugdzaken wil zich nog meer gaan richten op voorlichting en bewustwording ter bescherming van de jeugd", aldus minister Rishma Kuldipsingh.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina