Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kapitaalmarkt voorzichtig positief over gesprekken Suriname en IMF

Kapitaalmarkt voorzichtig positief over gesprekken Suriname en IMF

22/01/2021 22:11 - Ivan Cairo

Kapitaalmarkt voorzichtig positief over gesprekken Suriname en IMF

Foto: imf.org  

PARAMARIBO - De internationale kapitaalmarkt heeft voorzichtig positief gereageerd op de bekendmaking van de regering dat schuldeisers worden betrokken bij besprekingen met een technisch team van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens analisten is het een ongebruikelijke stap dat een regering crediteuren betrekt bij dergelijke gesprekken.

De Surinaamse staatsobligaties waarvan de coupons in 2023 en 2026 vervallen stegen na de aankondiging enkele procentpunten in waarde. De obligaties van de Oppenheimerlening van 550 miljoen US dollar die in 2026 moet worden terugbetaald, noteerden gisteren op de Luxemburgse beurs 64,539 procent. Vorig jaar daalde de prijs tot 40,091 procent van de oorspronkelijke waarde.

De obligaties hadden in november al iets van hun waarde herwonnen nadat schuldeisers hadden ingestemd met onderhandelingen om schulden te herschikken. "Iedereen wacht op de goedkeuring van het programma", zegt een ingewijde tegen de Ware Tijd. Bij diverse gelegenheden hebben leden van de regering aangegeven te verwachten dat het stand-by-arrangement met het IMF komende maand wordt getekend. Suriname zoekt ruim 750 miljoen US dollar steun uitgesmeerd over een periode van drie jaar.

De virtuele technische gesprekken met het IMF begonnen dinsdag en worden morgen afgerond. Deze besprekingen worden tussen 25 januari en 2 februari vervolgd met een officiële 'staff visit mission' die vanwege de coronacrisis ook via het internet zal plaatsvinden. Aan die gesprekken, waarbij vooral beleidsthema's aan de orde komen, zullen ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, assembleeleden, vakbondsleiders en vertegenwoordigers van maatschappelijke groeperingen meedoen.

Het ministerie van Financiën en Planning maakte bekend dat de besprekingen betrekking zullen hebben op de financiële en technische ondersteuning van het IMF voor de economische hervormingsplannen van de regering. Het doel is om de macro-economische positie van het land te stabiliseren terwijl de financiële bescherming van de meest kwetsbare burgers wordt gegarandeerd.

In november gingen de belangrijkste schuldeisers waaronder de Amerikaanse investeringsfondsen Franklin Templeton BEN.N, Eaton Vance, Greylock Capital en GMO, akkoord met het plan van de regering om schuldaflossing uit te stellen. Het nieuws over de betrokkenheid van een aantal van hen bij de IMF-besprekingen deed de hoop op een snelle beëindiging van Surinames status als wanbetaler toenemen en stelt de regering in staat voldoende goodwill te behouden bij investeerders voor enkele van haar belangrijkste voornemens.

De obligatie die in 2023 eindigt sprong met vijf procentpunten naar iets meer dan 70 procent. In november noteerden beide obligaties slechts iets meer dan 50 procent van de oorspronkelijke waarde. De totale uitstaande hoofdsom bedraagt 675 miljoen US dollar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina