Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zestien Cubaanse vluchtelingen maandag terug naar geboorteland

Zestien Cubaanse vluchtelingen maandag terug naar geboorteland

22/01/2021 10:01 - Arjen Stikvoort

De Cubanen, die post hadden gevat bij grensplek South Drain, worden toegesproken door de politie. Zestien man, van wie werd gezegd dat ze de leiders waren van de groep, worden maandag op het vliegtuig gezet naar hun geboorteland.

De Cubanen, die post hadden gevat bij grensplek South Drain, worden toegesproken door de politie. Zestien man, van wie werd gezegd dat ze de leiders waren van de groep, worden maandag op het vliegtuig gezet naar hun geboorteland. Foto: BIC Nickerie  

PARAMARIBO - De zestien Cubanen die vorige maand door de Surinaamse autoriteiten werden vastgezet op verdenking van schending van de wetgeving worden maandag uitgewezen. De Cubaanse autoriteiten hebben beloofd hen te zullen ontvangen. “Dit is beter dan in gevangenschap blijven zitten”, stelt de Cubaanse ambassadeur Igor Azcuy in gesprek met de Ware Tijd. “Maar laat dit wat in december te South Drain gebeurde met de Cubanen nooit meer gebeuren. Het is voor niemand goed.”

De diplomaat doelt op de naar schatting ongeveer vierhonderd landgenoten die in december te South Drain in Nickerie op weg naar Guyana strandden omdat de grens was gesloten. Uiteindelijk keerden ze terug naar Paramaribo. Zestien van hen waren bij de grensplaats opgepakt als te zijn de leiders van de groep en zitten sinds toen vast.

De Ware Tijd sprak Azcuy gisteren op de Cubaanse ambassade. Hij legde het accent op het menselijke aspect van zijn landgenoten in de detentiecentra, waar hij hen opzocht. "Ze verkeren allemaal in goede fysieke gezondheid. Maar een detentie is nooit wenselijk; het eten, weinig frisse lucht. Bovendien levert de onzekerheid over hun toekomst een hoop stress op", zegt Azcuy.

Hij gaf de mannen tekst en uitleg waarom de Surinaamse autoriteiten hen hebben opgepakt. Ze zorgden voor een ongewenste situatie te South Drain die uit de hand dreigde te lopen. "De Surinaamse autoriteiten handelden naar de regels van de wet."

De ambassadeur is blij dat de situatie die in december in Nickerie was ontstaan tijdig is opgelost, want het had veel erger kunnen aflopen. De Cubaanse regering heeft Suriname toen er al op gewezen dat ze dit soort migratie afkeurt. "Het is een gevaarlijke situatie. Mensen kunnen beschadigd raken of zelfs dood gaan."

Het ergste volgens hem is dat hierdoor complete families van elkaar worden gescheiden. "Het zijn allemaal mannen met gezinnen. Hun vrouw en kinderen mogen besluiten of ze ook willen vertrekken", legt de diplomaat uit. "Maar daarvoor moeten ze wel geld voor een ticket hebben."

Marvelis Junco is ten einde raad. Haar man is één van de zestien die vastzit. Zij ging op bezoek bij de ambassadeur met haar verhaal en schakelde een advocaat in om haar man alsnog proberen vrij te krijgen. "Hij mag niet gescheiden worden van zijn vrouw en driejarig kind. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik hoop dat hij vóór maandag wordt vrijgelaten, want hij zit daar onschuldig. Hij is niet één van de leiders. Als hij weggaat, wil ik ook terug. Want zonder mijn man, kan ik het niet en mijn kind kan het niet zonder haar vader."

De ambassdeur heeft de rest van de drieduizend in Suriname verblijvende Cubanen de garantie gegeven dat zij veilig terug kunnen keren naar hun thuisland. "Er zal daar geen probleem zijn met de politie. Als ze besluiten te vertrekkken moeten ze de terugreis wel zelf betalen." Volgens Azcuy hebben vijf tot zes repatriatievluchten tijdens de Covid-19-periode plaatsgevonden van Suriname naar Cuba.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina