Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Liever laat dan nooit!'

'Liever laat dan nooit!'

23/01/2021 18:00 - Arjen Stikvoort

Een verkiezingsmedewerker ontvangt haar geld waar ze geduldig op heeft moeten wachten. Negen maanden na de stembusgang van 25 mei 2020 worden medewerkers eindelijk uitbetaald. Door de financiële ravage die door de regering Bouterse/Adhin is achtergelaten was het niet mogelijk
om de uitbetalingen eerder te doen. Echter wordt een bitterzoet gevoel ervaren, omdat het geld door de recente devaluatie nu de helft minder waard is.

Een verkiezingsmedewerker ontvangt haar geld waar ze geduldig op heeft moeten wachten. Negen maanden na de stembusgang van 25 mei 2020 worden medewerkers eindelijk uitbetaald. Door de financiële ravage die door de regering Bouterse/Adhin is achtergelaten was het niet mogelijk om de uitbetalingen eerder te doen. Echter wordt een bitterzoet gevoel ervaren, omdat het geld door de recente devaluatie nu de helft minder waard is. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Ruim zeventienduizend mensen hebben voorafgaand aan de dag van de verkiezingen, op die dag zelf, maar ook daarna allerlei diensten verleend om de stembusgang goed te laten verlopen. Weken vóór de verkiezingen gingen getuigen en colporteurs, regen, wind en felle zon trotserend, huis-aan-huis stembiljetten bezorgen. Op de dag van de verkiezingen en in sommige kiesdistricten ook dagen daarna was stembureaupersoneel actief. Maar de overeengekomen betaling die al deze werkers zouden ontvangen liet maanden op zich wachten en velen hadden de hoop al opgegeven nog iets ervan te zullen zien.

"Beter laat, dan nooit!" Vanessa Dors zit geduldig, met mondkap op, te wachten op haar uitbetaling van SRD 2.000. Ze werkte als plaatsvervangend hoofd op de dag van de verkiezingen op 25 mei. Ze was niet de enige die kwam ontvangen. Tientallen colporteurs, hoofd- en (kandidaat) stembureauleden en anderen gingen haar in de vroege vrijdagochtend voor op deze tweede dag van uitbetaling op het terrein van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Ik was mijn hoop op mijn verdiende geld al kwijt. Toen ik hiervan hoorde, was ik opgelucht. Eindelijk!" slaakt Dors een zucht van verlichting.

 

Geen wanklanken

In november bood een aantal belanghebbenden een petitie aan vicepresident Ronnie Brunswijk aan waarin werd gevraagd om betaling. Ook op minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken werd een beroep gedaan op vlotte uitbetaling. Op zijn beurt bedankte hij zijn collega's Armand Achaibersing van Financiën en Planning en Gracia Emanuël van van Regionale Ontwikkeling en Sport voor hun inspanning om de betaling in orde te maken. De kerst naderde. De regering wilde de mensen niet in de figuurlijke kou laten staan. Er werd begonnen met registratie van hun bankgegevens, zodat in elk geval een deel van het langverwachte geld in de feestmaand kon worden overgemaakt.

Het geld komt uit de pot Algemene Onvoorziene Uitgaven waarin SRD 50 miljoen zat. Nog 3.500 van de zeventienduizend personeelsleden die zich hebben ingezet zullen contant ontvangen bij het districtskantoor Paramaribo Noord-Oost aan de Van Sommelsdijck zegt Joan Sanamin-Tajib, onderdirecteur Financieel Beheer van Binnenlandse Zaken, tegen de Ware Tijd. Donderdag is die uitbetaling begonnen. Toen werden vijfhonderd mensen uitbetaald. Het ministerie wil uiterlijk zondag iedereen hebben uitbetaald. "De mensen die nu hier zijn, of geen bankrekening hebben, worden per kas uitbetaald." De meeste zijn tevreden, aldus Sanamin-Tajib.

Zaterdag en zondag, steeds tussen negen uur 's morgens en vijf uur 's middags zijn de laatste twee dagen van uitbetaling. Volgens een verklaring van Biza gaat het sec om mensen die geen bankrekening hebben doorgegeven, de afronding van colportage- en stembureaupersoneel, de betaling voor training, extra twee uren stembureaupersoneel, online training en terug geboekte gelden.

Sanamin-Tajib voegt eraan toe dat in de districten de betaling via de commissariaten gaat. "Het verloopt vlot. Er zijn nog geen meldingen van onregelmatigheden binnengekomen." Dit wordt bevestigd door Ndepe Dinge, districtscommissaris van het Boven-Surinamegebied. "Wij zijn vrijwel klaar met betalen. Enkele mensen hebben een verkeerd bankrekeningnummer doorgegeven en dat moeten we controleren." Toen de Ware Tijd met hem sprak, ging hij ervan uit dat vrijdag de betaling zou zijn afgerond.

 

Dure les

Bij de uitbetaling op het terrein van het districtskantoor/ministerie van Binnenlandse Zaken is er een strenge beveiliging. "Defensie, Justitie en Politie en de Bijstands- en Beveiligingsdienst Suriname houden alles in de gaten", geeft de onderdirecteur aan. Vanuit de top is besloten om alles via het ministerie van Binnenlandse Zaken te laten verlopen.

Iedereen die zich aan de poort meldt krijgt een volgnummer. Voor de uitbetaling worden mensen in groepjes van vijf binnengelaten in het kantoor. Eén van hen is Stuart Peneux. Hij was plaatsvervangend stembureaulid. "Ik heb een volle dag gewerkt op 25 mei, van zes uur 's morgens tot zes uur 's avonds. Daarnaast volgde ik een online training waar ik volgens afspraak ook voor betaald moet worden. Ik weet niet hoeveel het wordt. Maar ik ben blij dat het geld - al is het na maanden wachten - betaald wordt."

In dezelfde functie werkte Xavero Sawitana en ook hij heeft de training moeten volgen. Sawitana heeft nog SRD 700 tegoed. "Acht maanden wacht ik op mijn geld. In deze slechte economische tijd is dat zeer onvoordelig. Gezien de drukte en Covid-19 hadden ze beter alles op mijn rekening kunnen storten. Ik heb een deel via de bank ontvangen en de rest kom ik nu cash halen."

Ook Ricardo Bhola, districtscommissaris van Paramaribo Noordoost, blijkt opgelucht. "Het is een dure les geweest. Ik betreur het nog steeds. Een herhaling zal zich nu niet, nooit niet meer voordoen", verzekert hij als reactie op de diefstal van SRD 500.000. Het geld, bestemd voor uitbetaling van verkiezingspersoneel, werd gestolen op zijn commissariaat.

Om die reden maakte Bhola op 14 januari bekend dat het personeel langer op zijn geld moest wachten. Nog diezelfde dag werd deze kwestie door NDP-fractieleider Rabin Parmessar aangekaart in De Nationale Assemblee. Hij vroeg de regering om de mensen uit te betalen; zijn mochten niet de dupe worden van de diefstal. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning verzekerde toen dat de mensen zullen worden uitbetaald.

Vijf dagen later maakten Sozavo en het commissariaat Paramaribo Noordoost, dat vanaf donderdag de mensen hun geld konden komen ophalen. "Mensen hebben hard gewerkt en helaas lang moeten wachten, maar nu zijn we uit die impasse geraakt. Ze kunnen weer vertrouwen hebben in datgene wat de regering zegt, maar ook wat zij doet: zich houden aan verplichtingen naar de colpolteurs toe. Deze fouten zullen wij nooit en te nimmer meer maken."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina