Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boekenwurm Surlina Karijoredjo opent eigen bibliotheek

Boekenwurm Surlina Karijoredjo opent eigen bibliotheek

24/01/2021 16:04 - Audry Wajwakana

Surlina Karijoredjo tussen de boeken in haar nieuwe bibliotheek die ze speciaal voor Kwatta en omgeving heeft geopend.

Surlina Karijoredjo tussen de boeken in haar nieuwe bibliotheek die ze speciaal voor Kwatta en omgeving heeft geopend. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - Al langer dan tien jaar liep Surlina Karijoredjo met het idee rond om een bibliotheek in Kwatta op te zetten. De boekenwurm die zelf al jaren in de Henry Fernandesweg woont, vond de afstand naar de bekende bibliotheken, waaronder CCS en Rappa’s Bieb, te ver. Met de opening van haar bibliotheek in de Rasta Fusion Development Centre aan de Henry Fernandesweg heeft ze haar droom verwezenlijkt. En hoewel er vaak in de gemeenschap wordt geroepen dat er weinig wordt gelezen, is ze tevreden met de aanloop.

Driekwart van de boekenleners is van de omgeving, maar er zijn ook belangstellenden uit Para en Wanica. "Ik heb gemerkt dat hoe meer ik de bibliotheek op sociale media promoot, hoe meer mensen ik binnenkrijg. De realiteit is dat er inderdaad minder boeken worden gelezen, maar door mijn videoboodschap heb ik mensen kunnen motiveren om het lezen weer op te pakken, zoals we het vroeger deden", zegt de eigenaresse.

Karijoredjo geeft de Ware Tijd een rondleiding in de bieb. De boeken zijn volgens genre gesorteerd. Aan de voorkant zijn de thrillers en rechts bij de literatuurafdeling zijn de genres weer onderverdeeld in wereldliteratuur en Nederlandse literatuur. Ook kinderen komen aan hun trekken bij de kinderboekenrek. Er zijn ook veel jeugdboeken. "De jeugdboeken zijn meer buitenlands, omdat die onder meer gedoneerd werden. De Surinaamse boeken moet ik nog aanschaffen."

Aan de achterkant zijn de sprookjes, romans, maar ook informatieve boeken over psychologie, ouder en kind, bijbelverhalen, gezondheid, business en spiritueel. In de houten boomrekken zijn de series als Grissom, Virginia Andrews, Nicci French en John Grisham. Hoewel ze het aanbod met meer boeken wil aanvullen en donaties welkom zijn, wil ze zich meer focussen op de business boeken en literatuur.

Sinds de opening van de bieb zijn de meest gevraagde boeken 'De prijs van de bruid' en 'Mijn Woestijn'. Een deel van de boeken heeft ze de afgelopen tien jaar zelf gekocht. Daarnaast heeft ze hulp van haar schoonmoeder gehad, die ook boeken verzamelde en deze naar haar stuurde. "Verder kreeg ik van donateurs, die op de hoogte waren van het idee. De grootste donatie is van de huidige president en zijn broer. Via mijn zwager, die op het kabinet van de president werkt als beveiligingsman, hebben ze over het idee gehoord en mocht ik een partij boeken van meer dan tweeduizend stuks ophalen", zegt de biebeigenaresse. De partij bestaat uit thrillers, romans en literatuur. "Dankzij deze donatie kon ik groot starten", zegt ze blij.

De inschrijving om lid van de bieb te worden, is volgens dezelfde procedure als bij de reguliere bibliotheken. Karijoredjo is voormalig leerkracht Nederlands op de Wim Bos Verschuurschool. Ze komt uit Nickerie en was al voordat ze kon lezen en schrijven dol op boeken. "Als ik in Nickerie drie boeken bij de bieb mocht lenen, nam ik altijd meer en ik bracht ze allemaal binnen de inleveringstijd terug", herinnert zij zich.

Om haar eigen onderneming op te zetten, is ze uit het onderwijs gestapt. "De reden waarom ik ook de bieb wilde opzetten, is omdat ik in de praktijk merkte dat kinderen heel weinig lezen. Als je weinig leest, heeft dat invloed op je taalgebruik, je kennis en je ontwikkeling", zegt ze.

Het is mede hierdoor dat de kinderen tot dertien jaar gratis boeken in haar bieb mogen lenen. "Ik wil de drang om boeken te lezen bij hen stimuleren. Vooral in deze Covid -19-tijd is het goed om te lezen, want de verhalen brengen je in andere werelden. Boeken verrijken je kennis en kunnen soms zelf je leven redden", benadrukt ze.

Naast de bibliotheek draaien wil ze zich meer richten op business trainingen. "Ik heb mezelf hierin geschoold en wil die kennis graag delen. Ik heb gemerkt dat deze boeken heel duur zijn. Mijn idee is dat als je zo een businessboek leest, we in groepsverband door middel van een workshop erover gaan praten als een soort boekenclub. Als je over het onderwerp praat, krijg je meer inzichten", zegt ze.

De bibliotheek is een afdeling van de Rasta Fusion Development Center, die Karijoredjo met haar echtgenoot in 2017 opstartte. "Het is een fusion van verschillende diensten die we verlenen. Mijn man plaatst tatoeages en ik verkocht handmade items, zoals tutujurken en sieraden", vertelt ze. Omdat het opzetten van de bibliotheek veel tijd vergde, is ze voorlopig gestopt met het vervaardigen van de handmade items. De andere diensten zijn massage en het verzorgen van business trainingen.

Ze benadrukt dat de naam niets te maken heeft met Rastafari. Haar man is wel een liefhebber van rasta. Hij heeft rastavlechten en het gebouw is in rastakleuren geschilderd, maar daar houdt het ook op. Ze is van plan om de scholen, zodra de Covid -19-maatregelen versoepelt, de bieb te laten bezoeken. In de toekomst hoopt ze een biebbus te verwezenlijken.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina