Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Waarom een deel van maaltijd rauw moet zijn

Waarom een deel van maaltijd rauw moet zijn

24/01/2021 22:49 - Sharon Singh

Gidi Kewal gelooft dat heel wat ziektes voorkomen kunnen worden als er minder gewokte groente wordt gegeten.

Gidi Kewal gelooft dat heel wat ziektes voorkomen kunnen worden als er minder gewokte groente wordt gegeten.  

PARAMARIBO - Darmspoeling, detoxdrankjes en kruiden zijn de trends om het lichaam te ontgiften. Verschillende coaches die zich bezighouden met een gezond lichaam en een gezonde geest geven aan dat een mens ten minste één keer per jaar het lichaam moet ontgiften. En berouw komt meestal in januari, nadat mensen in december zoveel lekker, vettig eten en zoete snacks hebben genuttigd.

Nu er vanwege de geldende Covid-19- maatregelen geen contactsporten mogen worden beoefend, zijn burgers de pineut. Gelukkig maken steeds meer mensen een wandeling of trainen ze gewoon thuis.

Het reinigen van het lichaam zit voornamelijk in wat naar binnen wordt gekregen. Wat men ook doet om energiek te blijven, is rauw voedsel, raw food, eten. Raw food is niet iets van nu. Fruit bijvoorbeeld eten we rauw, maar bij groenten lukt dat nog niet echt.

Gidi Kewal is één van de mensen die workshops verzorgt. Zij gelooft dat heel wat ziektes voorkomen kunnen worden als er minder gewokte groente wordt gegeten. Nu is het zo dat vooral de Caribische bewoners well done oftewel over cooked maaltijden nuttigen. Het vlees, de groenten en vis worden zolang gekookt dat wordt betwijfeld of die nog mineralen en vitamines aan het lichaam toevoegen.

Gelukkig wennen steeds meer mensen aan de groene salades: tomaat, rauwkost, komkommer en paprika. De filosofie achter rauw voedsel is dat het is gestoeld op kracht van het leven. Het is de puurste vorm van het product. Alleen moet worden gewaakt voor de chemicaliën die er op groenten en fruit worden gespoten.

Men schrijft heel wat voordelen toe aan raw food, waaronder verjonging van de huid, verbeterde werking van de hersenen en genezingsprocessen. "De voeding die het lichaam nodig heeft, is levend eten", zegt Kewal. "Het is de bedoeling dat wij ons eten zo puur mogelijk consumeren. De structuur van ongekookte voeding blijft onveranderd. Dit type voeding zorgt voor verjonging van de huid en bevordert verder de werking van de hersenen."

Mensen hebben vaak een saaie voorstelling van rauw voedsel. Dit is vegetarisch en bestaat uit noten, zaden, fruit en groenten zoals rauwkost. Ook met Surinaamse groenten kan er heel goed gevarieerd worden. In plaats van een groentesalade bestaande uit rauwkost, komkommer en wortelen kan men als variatie dagublad en spinazie gebruiken.

Ook soep kan vallen onder raw food. "Niet alleen salade kan je rauw eten, ook soep. Niets wordt verhit. In zo'n soep kan men courgette, paprika, advocaat, citroen en andere groenten en vruchten verwerken."

Zowel in de ayurvedische leer als de gezondheidsbranche gelooft men stellig in de kracht van rauw voedsel. "Een potje bruine bonen uit de supermarkt die zes jaar meegaat, kan nooit uit levende stoffen bestaan", meent kruidenkenner Ricky Kewal, de vader van Gidi. Hij leeft van producten die hij zelf verbouwt. Vader Kewal had hernia en kon nauwelijks lopen, maar genas zichzelf door zijn voedingspatroon drastisch te veranderen.

In zijn lezingen 'Eerlijk Gezond' benadrukt Ricky Kewal hoe ongezond toegevoegde stoffen in de voeding zijn. Deelnemers hebben daarna vaak behoefte aan workshops. Dochter Kewal: "Ik geloof dat het voedsel dat wordt aangewend een remedie is voor het lichaam. Wij ontwikkelen trainingen op maat, toegespitst op de wensen van de cliënten."

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest in de landbouw is sinds de Tweede Wereldoorlog drastisch toegenomen. Het tast zowel de gezondheid als leefomgeving aan. Het is aangetoond dat pesticiden, herbiciden en fungiciden kunnen leiden tot kanker, beschadigingen van het zenuwstelsel, geboorteafwijkingen, veranderingen in DNA, lever-, nier-, longen voortplantingsproblemen. Dat is één van de redenen waarom het hedendaagse voedsel minder voedzaam is dan voedsel van een halve eeuw geleden.

Consumenten worden zich meer en meer bewust van de nadelige effecten van bestrijdingsmiddelen die via voeding het lichaam binnenkomen. Biologische voeding is smaakvoller en geeft aanzienlijk meer vitaminen, mineralen, fytochemicaliën en antioxidanten dan chemisch geproduceerde voeding.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina