Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Overheid werkt aan fonds voor Covid-19-vaccin

Overheid werkt aan fonds voor Covid-19-vaccin

25/01/2021 08:07 - Amanda Palis

Minister Amar Ramadhin (l) en directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid.

Minister Amar Ramadhin (l) en directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Deze regering wil niet lenen, maar zoveel mogelijk via lokale bronnen met behulp van de particuliere sector toch aan geld komen voor de vaccins tegen Covid-19.” Suriname kijkt daarbij niet alleen naar het Pfizer-vaccin, maar ook naar andere fabrikanten zoals Oxford/AstraZenca en Johnson & Johnson.

Ramadhin sprak op de Covid-19-persconferentie zaterdag de hoop uit dat ook deze twee vaccins binnenkort worden goedgekeurd door de Wereld- gezondheidsorganisatie (WHO). "Suriname zal alleen vaccinaties gebruiken die door de WHO zijn goedgekeurd", benadrukte de minister van Volksgezondheid.

De regering wil in samenwerking met de particuliere sector, waaronder het bedrijfsleven, een Nationaal Fonds voor het Covid-19-vaccin opzetten. "Er is onder andere gesproken met Iamgold, de Unicef en de verzekeringsmaatschappijen en ze zijn bereid geld te geven." Maar dit betekent niet dat de 'donateurs' als eerste zullen worden geholpen. "Ook al willen individuen betalen voor hun vaccin kan het niet. We hebben een protocol waaraan we ons moeten houden en dat wordt ook vereist door Covax, de organisatie die voor de eerste vaccins voor ons heeft onderhandeld", zegt Ramadhin.

Rakesh Gajadar Sukul, de directeur van Volksgezondheid, deelde mee dat het vaccinatieplan zo goed als klaar is en dat intussen risicogroepen zijn geïdentificeerd. "Er zijn 139.000 mensen, onder wie frontliniewerkers, beleidsmakers, onderwijzers en zestigplussers met en zonder onderliggende complicaties." Hij verwacht eind januari officieel te horen wanneer Suriname zijn tweeduizend tot drieduizend doses Pfizer-vaccin kan ontvangen.

Ramadhin zei dat er meer vaccins kunnen worden gehaald. "Via Caricom kunnen wij ten minste 110.000 doses kopen bij het African Medical Supplies-platform. Om de pandemie goed te beheersen zullen wij zoveel mogelijk mensen moeten vaccineren. We beginnen met de frontliniewerkers die in direct contact komen met Covid-19-patiënten."

Ondanks de 'stabiele' cijfers van besmette personen in Suriname is het gevaar bij lange na niet geweken. Ramadhin stelt mogelijk zelfs verscherping van maatregelen in het vooruitzicht, waarbij rekening moet worden gehouden met een total lockdown. "Er is een enorme druk op de gezondheidszorg en de isolatieplekken raken vol." Besloten is daarom weer een beroep te doen op de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

De minister sprak van "een grote mogelijkheid dat binnen de kortste keren de reguliere zorg zal moeten worden afgeschaald". Dit kan voor verschillende mensen vervelende gevolgen hebben, onderstreepte hij.

Een andere dreiging is dat andere varianten van het virus die dodelijker blijken te zijn, het land binnen kunnen komen. Of de nu beschikbare vaccins tegen deze varianten bestand zijn is onduidelijk. "De onderzoeken zijn nog aan de gang en we blijven ze volgen. Als wij iets hebben geconstateerd zullen wij dit zeker melden", aldus Ramadhin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina