Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Lummel of martelaar?

COLUMN: Lummel of martelaar?

26/01/2021 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Lummel of martelaar?

Gerold Rozenblad  

Ik ben geen expert dus is het maar gissen wat erop staat. En rechters zijn grillige mensen, dus is het extra gissen hoe lang we Sriba gaan moeten missen, mocht hij schuldig bevonden worden aan de fout die hij zelf zei te hebben gemaakt. Nogmaals, geen jurist zijnde, lijkt het mij toch dat de man een publieke schuldbekentenis deed met het erkennen van het maken van de ‘fout’. De ‘foutheid’‘van deze fout zullen hij en zijn verdediging maar moeten zien te bagatelliseren bij de rechter.

Maar wat me opvalt, is dat Sriba kennelijk had gedacht tegen de schenen van het gezag te kunnen schoppen, zonder ooit een trap terug te moeten verwachten. Mensen worden voor minder opgepakt. En dan maakt het niet uit wie op de hoogste stoel zit, als je ertegen schopt, moet je een trap terugverwachten. Althans een poging daartoe. Of die trap je wel of niet raakt, zal afhangen van je eigen handelen. We kennen nog het geval van die radiopresentator die kennelijk zijn persoonlijke frustraties meende te moeten ventileren en tot bedaren moest worden gebracht. Gisteren nog zag ik beelden van een andere sombere ziel die eerder in een omgeving van weelde zich onwelvoeglijk uitliet, alleen om later te worden opgepakt in een omgeving die niet meer leek te zijn dan een augiasstal. Persoonlijk denk ik dat die beelden van de arrestatie bewust in omloop zijn gebracht om de man te beschadigen.

Beschadiging. Dat is de achilleshiel van eenieder die meent te trappen tegen welk beleid dan ook. Of het nou op de gepaste wijze gedaan wordt of niet. Daarom wordt er nu gewroet in iets dat Sriba zes jaar geleden zou hebben uitgespookt. Of je nou Sibrano, Serena of Pakkitow heet, ze gaan wroeten. Een paar jaar terug kreeg ik inkijk in een dossier van een reeds afgesloten zaak van een paar gasten die nog niet eens goed met hun kop boven maaiveld waren geweest en ik schrok van de omvang van het rapport en hoe vroeg de diensten erbij kwamen om de mensen te volgen. Compleet met foto's. Je kan maar beter 'clean' zijn, want alles dat gevonden wordt zal ooit worden gebruikt. Het is slechts een kwestie van hoe en wanneer.

Daarom zit ik op de eerste rij, compleet met popcorn en drank, te kijken hoe dat van Sriba in de nabije of niet zo nabije toekomst (dat zal van Vrouwe Justitia afhangen) gaat uitpakken. Kennelijk was al overeenstemming over het hoe en wanneer, want het handjevol mensen dat Sriba op de been bracht zou mogelijk kunnen uitgroeien tot een echte menigte, naarmate we de klappen van het aanpassingsprogramma zullen voelen. Dan kan je het zaakje maar beter in de kiem smoren, moet er zijn gedacht. Goed doordacht? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Misschien dat die onberekenbare Vrouwe Justitia daarin het laatste woord heeft. Mogelijk druipt er na enige tijd een lummel af, of zien we binnen afzienbare tijd een heuse martelaar. Ik heb in elk geval voldoende popcorn!

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina