Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eén coronadode, Wanica heeft meeste besmettingen

Eén coronadode, Wanica heeft meeste besmettingen

26/01/2021 20:33 - Van onze redactie

Eén coronadode, Wanica heeft meeste besmettingen

 

PARAMARIBO - Volgens het dashboard op de Covid-19-website van Suriname is een 150ste persoon overleden aan het coronavirus. In de afgelopen 24 uur werden er 62 besmettingen gemeld, waarvan de meeste - 21 - in district Wanica.

Van 319 mensen is een swab afgenomen: 62 testten positief en 257 negatief. Suriname telt 8.174 besmettingen, inclusief 667 active cases. Behalve Wanica (21) waren de nieuwe positieve gevallen in hoofdstad Paramaribo (14), Commewijne (4), Para (4), Marowijne (3), Nickerie (2) en Brokopondo (1). Dertien cases zijn ondergebracht onder overige.

In de afgelopen 24 uur zijn 71 personen genezen verklaard, waardoor dat totaal steeg naar 7.377. Momenteel liggen 98 mensen in ziekenhuizen en elf op de intensivecareafdelingen. Verder zijn er 276 positieven in isolatie en 839 niet positieven in quarantaine.

Tijdens een Zoom-meeting dinsdagmiddag beaamde minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid dat voor Suriname code rood geldt. "Je moet ervan uitgaan dat elke persoon potentieel besmet kan zijn of potentieel de kans heeft om jou te besmetten", waarschuwde hij. Code rood staat voor "verspreiding binnen de gemeenschap, waarbij de bron onbekend is".

Ramadhin onderstreepte nog eens de druk waaronder de gezondheidssector staat. Het totaal aan bedden is 167, waarbij de bewindsman aangaf dat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, het 's Lands Hospitaal en het Diakonessenhuis qua bedden vol zitten. "Dat betekent dat we al zitten tegen het maximum voor personen die ziekenzorg nodig hebben, personen die opgenomen moeten worden."

In het Mungra Medisch Centrum in Nickerie zijn er twee medium care- en twaalf cohort-bedden. Het Regionaal Ziekenhuis Wanica en het Sint Vincentius hebben de helft van hun beddencapaciteit in gebruik. "Dat zijn onze mogelijke uitvalswegen. Maar het is dus belangrijk om te weten dat, mits we geen ommekeer brengen in de trend, we eigenlijk kunnen zeggen dat we bijna aan de rand staan van ons maximum van de capaciteit die we hebben aan Covid-zorg."

De Intensive Care Unit-zorg voor Covid-19-patiënten is momenteel teruggebracht naar Paramaribo. In het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn er vijftien ICU-bedden en in het 's Lands Hospitaal tien. Er zijn, na de heringebruikname van de faciliteiten van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), nu 425 isolatieplekken: 175 bij het Regionaal Ziekenhuis Wanica, 130 in Residence Inn en 120 bij KKF. "Mits er geen verandering komt, komt deze capaciteit meer en meer onder druk te staan", aldus Ramadhin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina