Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname haalt deadline uitbannen kwik niet

Suriname haalt deadline uitbannen kwik niet

26/01/2021 22:22 - Gilliamo Orban

Suriname haalt deadline uitbannen kwik niet

 

PARAMARIBO - Suriname lijkt nog een lange weg te moeten afleggen om het gebruik van kwik in de goudvelden te stoppen. Volgens het Minamata Verdrag moest het land per 1 januari hiermee kappen. “We kunnen niet van de ene op de andere dag met het leger naar de goudzoekers stappen om ze op te dragen geen kwik meer te gebruiken. We moeten de mensen begeleiden”, zegt Silvano Tjong-Ahin, minister van Ruimtelijke ordening en Milieu (ROM), tegen de Ware Tijd.

Er zijn volgens hem geen directe consequenties verbonden aan het niet naleven van het Minamata Verdrag. "Maar dit schaadt wel de reputatie van het land", benadrukt hij. Binnenkort zal er een interdepartementale taskforce worden benoemd om te werken aan het afbouwen van het kwikgebruik. Dat zal volgens de minister geen makkelijke job worden, aangezien het gebruik van kwik te lang is gedoogd. "Met kwik kunnen de mensen sneller goud vinden, maar we moeten ze alternatieven aanbieden. Het is belangrijk dat de mensen inzien om van kwik af te zien", zegt Tjong-Ahin.

Hij wijst erop dat het verboden is om kwik het land in te voeren. De minister heeft vernomen dat het middel mogelijk via Brazilië, China en Guyana binnenkomt. Deze illegale handel zal ook de kop worden ingedrukt om het gebruik van kwik in de goudvelden te beëindigen. Verder zal eraan moeten worden gewerkt om de door kwik beschadigde gebieden te rehabiliteren. De ROM-minister geeft aan dat er al een project gaande is om kwikgebruik uit te bannen. Hij zal zich hierover laten informeren om te weten in welk stadium het project is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen