Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tjong-Ahin waarschuwt tegen bouwen bij zee

Tjong-Ahin waarschuwt tegen bouwen bij zee

26/01/2021 10:01 - Gilliamo Orban

Deze woning in Weg naar Zee is niet meer bewoonbaar door de de vele dambreuken die er zich in dit gebied voordoen.

Deze woning in Weg naar Zee is niet meer bewoonbaar door de de vele dambreuken die er zich in dit gebied voordoen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke ordening en Milieu (ROM) wil het bouwen dicht bij de zee, zoals in het noorden van Paramaribo, verbieden. Hij heeft samen met collega Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) al eerder een bord bij Weg naar Zee geplaatst om aan te geven dat het daar gaat om overstromingsgevaar. “Dat is een bescheiden poging om alvast aan de mensen mee te delen dat het daar gaat om gevaarlijk of risicogebied. Als je wil bouwen, is dat je zaak, maar de staat heeft je gewaarschuwd”, zegt Tjong-Ahin tegen de Ware Tijd.

Hij wijst erop dat Suriname de Escazu-overeenkomst heeft ondertekend en daarin is aangegeven dat de overheid verplicht is burgers te informeren over milieuproblemen die de staat ziet aankomen. Vandaar dat de overheid de mensen moet waarschuwen dat het gevaarlijk is om in de kustvlakte te bouwen. In dit kader zal de minister meer borden plaatsen bij plekken zoals in het noordelijke deel van Tourtonne en van de Ringweg. Ook in Commewijne en Nickerie zijn er plaatsen die later helemaal onder water zullen lopen.

Tjong-Ahin noemt Coronie, waar een dijk is gebouwd, als voorbeeld. "Daar zijn percelen nu zee geworden. Dus, de mensen hebben grondpapieren voor de zee", zegt de minister. Tjong-Ahin zal hiervoor in overleg treden met zijn collega's van Grond- en Bosbeheer,Landbouw Veeteelt en Visserij en Openbare Werken. Er moet afgesproken worden dat er geen grond meer in de risicogebieden wordt uitgegeven. Ook moeten er geen bouwvergunningen worden verstrekt.

"De overheid kan geen percelen in deze gebieden meer uitgeven, omdat het een kwestie van tijd is dat de gronden onder water zullen lopen. Dat kan als wanbeleid worden betiteld", zegt Tjong-Ahin. Hij wil nog niet concreet zeggen wat er zal moeten gebeuren met de mensen die al wonen in de risicogebieden, aangezien ze uiteindelijk zullen verzuipen. "Er zal hierover wel serieus nagedacht moeten worden."

Bovendien zal er volgens de bewindsman gewerkt worden aan het finaliseren van de Kustbeschermingswet. Hiervan is er een concept dat door de desbetreffende ministeries en andere betrokkenen doorgenomen zal worden. Waar nodig zullen aanpassingen worden gemaakt. "De mangrovebomen mogen niet worden beschadigd, omdat ze het land beschermen", pleit de minister. Hij is van mening dat het bouwen van dijken heel veel geld zal kosten. De infrastructuur moet hiervoor ook in orde zijn anders zullen de gebieden die worden beschermd tegen zeewater toch onder water lopen bij regen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina