Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Activist Piqué: 'Ik proef politieke rancune'

Activist Piqué: 'Ik proef politieke rancune'

28/01/2021 00:00 - Amanda Palis

Met enig cultureel ritueel werd Siebrano Piqué woensdag verwelkomd na zijn vrijlating.

Met enig cultureel ritueel werd Siebrano Piqué woensdag verwelkomd na zijn vrijlating. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - "Het recht heeft gezegevierd!" Dat zei activist Siebrano Piqué woensdagavond tegen de Ware Tijd. Hij werd in de middaguren vrijgelaten in opdracht van de officier van justitie.

Piqué werd zaterdagavond bij zijn woning in district Para door leden van de recherche van regio Midden, bijgestaan door het Regio Bijstandsteam Midden, gearresteerd. Het gaat om een drugszaak van bijna zeven jaar geleden.

Piqué spreekt van mogelijk politieke rancune. "Ik weet niet wat voor nut dit heeft. Ik dank God. Mede door Hem en mijn vertrouwen in wet en regelgeving ben ik in vrijheid gesteld", klinkt hij nogal vermoeid.

Zijn advocaat, Maureen Nibte, heeft duidelijk gemaakt aan de officier van justitie dat de aanhouding geen noodzaak was. "Mijn cliënt heeft zich in 2014 al aangemeld bij de Narcoticabrigade die hem heeft toen heeft gezegd dat hij nog niet nodig was bij het onderzoek. Het is dus vreemd dat na zeven jaar niets meer te hebben vernomen hij wordt opgepakt."

Piqué over het verloop in 2014: "De politie heeft mij toen gezegd: 'Als we je nodig hebben, weten we je te vinden'. Ik heb me nooit echt druk gemaakt over deze zaak, want ik heb niet gedaan waar ik van word verdacht."

Op basis hiervan is hij bij zijn voorgeleiding gisteren in vrijheid is gesteld door de officier van justitie. "Die was het helemaal met mij eens dat het na zeven jaar oppakken geen dringende noodzaak was. Er is duidelijk geen vluchtgevaar of aanwijzing van bewijsvertroebeling. Het Openbaar Ministerie kan dus gerust doorgaan met het onderzoek", vindt Nibte. De advocaat wijst erop dat in 2014 de aanhouding wel rechtmatig zou zijn geweest.

De voorlichtingsafdeling van het Korps Politie Suriname meldde zondagmiddag dat Piqué in 2014 een postpakket ter verzending naar het buitenland heeft aangeboden bij een postbedrijf in Paramaribo. Tijdens controle door de douanerecherche werd er 150 milliliter vloeibare cocaïne aangetroffen.

Volgens het bulletin ontkent de postverzender het strafbare feit te hebben gepleegd. "Echter noemt hij namen van overleden personen die vermoedelijk hierachter zitten." De activist zei woensdagavond dat hij correct is behandeld door de politie. "Ik ben behandeld als een verdachte die zijn medewerking heeft verleend aan een onderzoek. Het is zeker een pluimpje naar de politie toe."

Volgens Piqué zal zijn arrestatie niet van invloed zijn op zijn activiteiten als activist. Hij denkt juist dat door zijn arrestatie bij meer mensen de ogen open zullen gaan. "Het is immers duidelijk dat het hier om een puur politiek scenario gaat om mij de mond te snoeren. Ik zeg gewoon hoe het is en heb dat gedaan tijdens de regering-Bouterse en zal het blijven doen tijdens regering-Santokhi. Ik blijf activist en ze zullen me zeker weer zien."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina