Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname daalt 24 plekken op corruptie-index

Suriname daalt 24 plekken op corruptie-index

01/02/2021 00:00 - Ivan Cairo en Wilfred Leeuwin

De scherpe val van Suriname op de corruptie-index baart minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken zorgen.

De scherpe val van Suriname op de corruptie-index baart minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken zorgen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Met een score van 38 punten op een schaal van honderd is Suriname met een steile duik gedaald naar de 94ste plek van de corruptie-index van Transparency International die op 28 januari uitkwam. Op de index staan er 180 landen. Volgens de kleurenbalk is Suriname niet ver van de landen die vallen onder de categorie “zeer corrupt”, die wordt aangegeven met een donkere bloedrode kleur.

De 94ste plek wordt gedeeld met Servië, Sri Lanka, Tanzania, Ethiopië, Peru, Brazilië en Kazachstan. Suriname scoorde zes punten minder dan in 2019, toen nog de gedeelde zeventigste plaats werd bezet. Ook dit jaar wordt de top drie van minst corrupte landen uitgemaakt door Nieuw-Zeeland (88 punten) op de eerste plaats, gevolgd door respectievelijk Denemarken (88) en Finland (85).

Dat Suriname zo een scherpe val maakt, is voor minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken "niet te verklaren". "Die grote val verbaast me en baart me zorgen, want je weet niet van waar die komt", reageert hij tegenover de Ware Tijd. De bewindsman vermoedt dat mogelijk ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan en acties die zijn ondernomen nadat de nieuwe regering in juli vorig jaar aantrad niet zijn meegenomen in de rapportage en vaststelling van de stand van zaken in Suriname.

Hij merkt op dat tussen april en mei 2020 "de meeste, onterechte aanbestedingen" zijn gehouden. Direct na het aantreden van de regering is een stop gezet aan deze projecten, heeft de minister van Financiën en Planning meer transparantie gebracht in staatsfinanciën en overheidsuitgaven, maar zijn er ook justitiële acties vanuit het Openbaar Ministerie om corruptie aan te pakken in een stroomversnelling terechtgekomen. Over de gehele linie hebben diverse ministeries maatregelen getroffen om corruptie te bemoeilijken of in te dammen, meent Nurmohamed.

De bewindsman is van oordeel dat Suriname volgend jaar een betere beurt zal maken met de presentatie van deugdelijke cijfers door Financiën en Planning, verbetering en transparantie bij openbare aanbestedingen en meer anticorruptiemaatregelen over de gehele linie binnen het overheidsapparaat. Ook zaken met betrekking tot de particuliere sector die het corruptiecijfer kunnen beïnvloeden worden aangepakt. Zo komt er wetgeving voor de hout- en goudsector om illegale zaken in deze branches aan te pakken. "Maar in de overheidssfeer hebben alle ministeries meer duidelijkheid en transparantie gebracht."

Transparency International schets in haar rapport een grimmig beeld van de wereldwijde toegenomen corruptie. Twee derde van de 180 landen scoort onder de vijftig punten. Met een overall gemiddelde van 43 punten is de situatie zeer zorgelijk te noemen. Autoriteiten voor corruptiebestrijding en toezichthoudende instellingen moeten over voldoende fondsen, middelen en onafhankelijkheid beschikken om hun taken uit te voeren.

Er moet worden gezorgd voor open en transparante contracten om misstanden te bestrijden, belangenconflicten te identificeren en eerlijke prijzen te garanderen. De democratie moet worden beschermd en er moet voldoende ruimte worden gecreëerd om regeringen ter verantwoording te roepen. Ze worden gevraagd belangrijke gegevens te publiceren en de toegang tot informatie te garanderen. Het publiek moet gemakkelijk en tijdig toegang hebben tot zinvolle informatie.

Transparency International schenkt in haar rapport speciale aandacht aan hoe corruptie met donorfondsen de Covid-19-pandemie heeft verergerd. Corruptie in de gezondheidszorg betreft het vragen om informele betalingen van patiënten, verduistering en diefstal, ziekteverzuim, te hoge kosten, vriendjespolitiek en manipulatie van gegevens.

Uit een onderzoek van het Global Health-programma van de waakhond blijkt dat door corruptie de wereldwijde gezondheidssector jaarlijks voor vijfhonderd miljard US dollar wordt benadeeld. Transparency International vraagt de media extra aandacht te geven aan de besteding van Covid-19-fondsen in hun land of regio.

Opgetekend wordt dat de aanhoudende corruptie de democratie ernstig ondermijnt. Landen met hogere corruptieniveaus zijn over het algemeen ook de ergste schenders van de rechtsstaat en democratische instellingen tijdens de Covid-19-crisis. Ze worden gekenmerkt door grote aanvallen op mensenrechten en mediavrijheid.

"Geen enkel land is vrij van corruptie", stelt Transparency International. Het afgelopen jaar zijn integriteitsproblemen onder zelfs de hoogst scorende landen aan het licht gekomen. Om corruptie te verminderen en beter te reageren op toekomstige crises, wordt er een beroep gedaan op alle regeringen om toezichthoudende instellingen te versterken en ervoor te zorgen dat de middelen de meest behoeftigen bereiken.

"Covid-19 is niet alleen een gezondheids- en economische crisis. Het is een corruptiecrisis. Eén die we momenteel niet kunnen beheersen", zegt Delia Ferreira Rubio, voorzitter van Transparency International. "Het afgelopen jaar heeft regeringen als geen ander op de proef gesteld. Regeringen met een hoog corruptieniveau zijn minder goed in staat geweest om de uitdaging aan te gaan. Maar zelfs degenen aan top van de index moeten dringend hun rol bij het bestendigen van corruptie in binnen- en buitenland aanpakken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen