Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Porknokkers blijven problematisch voor Rosebel

Porknokkers blijven problematisch voor Rosebel

03/02/2021 10:01 - Gilliamo Orban

Sharmila Jadnanansingh van Rosebel Gold Mines plaatste op 17 januari haar handtekening onder de protocollen die werden gesloten met Macamboa en Kamp Mining.

Sharmila Jadnanansingh van Rosebel Gold Mines plaatste op 17 januari haar handtekening onder de protocollen die werden gesloten met Macamboa en Kamp Mining. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Connery Plein, voorzitter van goudzoekersorganisatie Makamboa, heeft geen pasklaar antwoord op de vraag hoe het porknokkersprobleem in de mijngebieden van Rosebel Gold Mines (RGM) kan worden aangepakt. Een illegale goudzoeker ook wel een ukeman genoemd, is in het weekend verdronken tijdens een incident bij één van de mijnen van het goudbedrijf. “We hebben weer een dode te betreuren, maar dat is het risico die de mannen nemen. De mensen hebben een overdreven zucht om veel geld te verdienen en dat overtreft de veiligheid”, zegt Plein.

Rosebel heeft gebieden aangewezen aan Makamboa, die gouddelvers van Nieuw-Koffiekamp vertegenwoordigt. De goudzoekersorganisatie kan niet eenieder accommoderen op deze terreinen. Maar daarnaast staan porknokkers niet te popelen om te werken voor een baas. Ze kunnen in de mijnen goud vinden, waarmee ze veel meer geld kunnen verdienen. "Soms vinden ze in een dag drie gram goud, maar ze kunnen ook vijfhonderd gram of een kilogram goud vinden. De goudkoorts blijft in deze mannen en ze willen hierdoor niet werken voor een ondernemer", legt Plein uit. Een gram goud vertegenwoordigt een waarde van SRD 860.

Hij weet dat porknokkers van overal komen om in de mijngebieden van Rosebel goud te zoeken. Plein denkt niet dat er verandering in de situatie zal komen, indien de porknokkers een gebied aangewezen krijgen. "Vandaag hebben vijfhonderd een gebied om te werken, maar morgen komen nog eens vijfhonderd ukeman in het mijngebied van Rosebel", weet de voorzitter. Dit is volgens hem wereldwijd geen onbekend beeld bij een multinational van onder meer goud en diamant.

De Ware Tijd verneemt dat de indringers de prikkeldraadversperring om de mijngebieden doorknippen en zo de concessie van Rosebel binnendringen. "Het is een kat-en-muisspelletje tussen de porknokkers, politie en securityguards", zegt een medewerker van het goudbedrijf. Ludwig Mendelzoon, districtscommissaris van Brokopondo, wijst erop dat in november een regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident Ronnie Brunswijk een bezoek heeft gebracht aan Rosebel. Het bedrijf heeft daarbij een presentatie gehouden, waarbij het heeft aangegeven nog steeds last te ondervinden van illegale goudzoekers. Om ze van de mijngebieden te weren wordt onder meer prikkeldraad om de terreinen geplaatst.

De burgervader doet een beroep op de porknokkers om waarde te hechten aan hun leven en geen onnodige risico's nemen. "Want de hoogte die de mannen zakken om bij de mijn te komen, is al levensgevaarlijk", weet de dc. Hij pleit ervoor dat de regering beleid maakt om het vraagstuk duurzaam op te lossen. Hij ziet graag dat ook Rosebel trainingen verzorgt aan bewoners van het district om aan onder meer landbouw te doen en pluimvee te kweken. "Maar er moet ook een mindshift komen bij de bewoners om zich niet te concentreren op goudwinning en daarom moet de overheid de faciliteiten creëren om andere sectoren interessant te maken", aldus Mendelzoon.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen