Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Belastende verklaring Adhin tegen Hoefdraad in twijfel getrokken

Belastende verklaring Adhin tegen Hoefdraad in twijfel getrokken

05/02/2021 00:00 - Wilfred Leeuwin

Ex-vicepresident Ashwin Adhin (l) zou tegenover de politie hebben verklaard dat ex-minister Gillmore Hoefdraad (r) zonder zijn toestemming of die van de president of rvm is overgegaan tot de verkoop van onroerende goederen.

Ex-vicepresident Ashwin Adhin (l) zou tegenover de politie hebben verklaard dat ex-minister Gillmore Hoefdraad (r) zonder zijn toestemming of die van de president of rvm is overgegaan tot de verkoop van onroerende goederen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De bewijslast die het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangedragen en bewezen heeft geacht tegen ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, is ook voor zijn medeverdachten – Robert van Trikt (ex-governor van de Centrale Bank van Suriname/CBvS), zijn zakenpartner AshweenAngnoe, Ginmardo Kromosoeto (gewezen directeur van de Surinaamse Postspaarbank/SPSB) en Faranaaz Hausil (directeur Legal, Compliance & International Affairs bij de CBvS) – bezwarend. Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday noemde ook de namen van Joy ten Berge als adviseur van Hoefdraad, de Nederlander Robert Putter die voor de SPSB heeft gewerkt en de Belg Hans Buysse, die het Belgische bedrijf Clairfield, waarmee zaken zijn gedaan, vertegenwoordigde.

In de bewijslast van de pg is opmerkelijk een getuigenverklaring van ex-vicepresident Ashwin Adhin bij de politie. Volgens de pg zou hij de volgende verklaring hebben afgelegd: "Hoefdraad had geen toestemming van mij als vp en ook niet van president Bouterse of van de raad van ministers (RvM) om over te gaan tot de verkoop van onroerende goederen. Ik ben totaal verrast. Het is natuurlijk een kwalijke zaak dat Hoefdraad heeft gehandeld tegen het besluit van de raad van ministers." Het gaat om de verkoop van een eerste partij panden aan de CBvS waarvoor er een missive moest worden uitgegeven door de RvM. Hoefdraad zou hebben nagelaten hiervoor te zorgen en toch de verkoop hebben laten doorgaan voor 45 miljoen euro.

De Ware Tijd verneemt uit kringen van de gewezen vicepresident dat de bewijslast die door de pg is aangedragen in twijfel wordt getrokken. Adhin zou niet deze formulering hebben gebruikt bij het antwoord geven op vragen van de politie. De pg zou een eigen draai eraan hebben gegeven.

Advocaat Irene Lalji, die behoort tot de juridische verdediging van Hoefdraad, zegt dat zij vandaag het strafdossier waarin alle getuigenverklaringen moeten zitten zal raadplegen. Zij wil zich er zelf van overtuigen dat Adhin deze verklaringen, die nu als bewijslast zijn opgenomen door de pg, inderdaad heeft afgelegd bij de politie.

Ook de formulering van andere getuigenverklaringen die in het requisitoir van Baidjnath Panday als bewijs zijn opgenomen worden in twijfel getrokken. "Het is niet de eerste keer dat in een opgemaakt strafdossier van deze procureur-generaal hij met zijn formulering getuigen tegen elkaar uitspeelt", merkt de bron op.

In het requisitoir van Baidjnath Panday zijn verder als bewijslast concrete belastende verklaringen tegen Hoefdraad opgenomen van onder anderen de getuigen William Orie en Ingeborg Nijman (directieleden CBvS) en George Soehawan (medewerker CBvS) en medeverdachten Hausil en Van Trikt.

De pg heeft ook schriftelijke bewijslast opgenomen in zijn requisitoir. Hieronder vallen brieven vanuit het miniserie van Financiën, e-mails tussen de verdachten en digitale spraakberichten. In de bewijslast zijn op dag en datum specifieke cijfers vermeld waarop Hoefdraad in vereniging met anderen gelden heeft onttrokken bij de CBvS. In totaal heeft volgens Baidjnath Panday de gewezen minister SRD 3,3 miljard onterecht onttrokken van rekeningen bij de CBvS en laten overmaken naar de rekening van Financiën.

De pg heeft keer op keer benadrukt dat hier sprak is van quasi fiscale handelingen waaronder ook monetaire financiering van overheidsuitgaven, overtreding van de Bankwet en de Anticorruptiewet. Deze handelingen zijn doelbewust gepleegd, terwijl Hoefdraad ook de toenmalige regering en anderen heeft misleid. "Deze verdachte Hoefdraad heeft ten aanzien van de gelden ter financiering van overheidsuitgaven een werkwijze gehanteerd waarbij wettelijke bepalingen werden overtreden met verstrekkende financiële gevolgen voor de Centrale Bank en anderzijds een financiële catastrofe voor het land werd veroorzaakt", zei pg Baidjnath Panday.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina