Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Interpol toetst internationaal opsporingsverzoek Hoefdraad juridisch

Interpol toetst internationaal opsporingsverzoek Hoefdraad juridisch

05/02/2021 05:50 - Wilfred Leeuwin

De voortvluchtige Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën.

De voortvluchtige Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Interpol heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten dat het verzoek om een internationaal opsporingsbevel uit te vaardigen tegen ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën eerst juridisch zal worden getoetst. Dit zei procureur-generaal Roy Baidjnath Panday donderdag na afloop van de rechtszaak waarin hij een gevangenisstraf van twaalf jaar onvoorwaardelijk en een geldboete van SRD 500.000 subsidiair heeft geëist tegen de ex-bewindsman, die voortvluchtig is.

Het OM heeft voor het laatst in de derde week van januari contact gehad met Interpol via een lokale unit. Bajdnath Panday zegt dat er tot tweemaal toe documenten zijn opgestuurd naar Interpol die nadere informatie wilde hebben en vragen had gesteld over de zaak tegen Hoefdraad. "Het laatste antwoord dat wij tot nu toe hebben is dat een juridisch comité zich zal buigen over de antwoorden die Suriname heeft gegeven. Dat wachten wij af."

Volgens hem zijn er binnen de structuren van Interpol geen mechanismen gecreëerd voor lidlanden om druk uit te oefenen en het uitvaardigen van het opsporingsbevel te bespoedigen. "Het is een internationale politieorganisatie met eigen bevoegdheden die exerceert op basis van een structuur die zij kent", legt Baidjnath Panday uit.

De pg zegt via de media te hebben vernomen dat zijn advocaten Irene Lalji, Frank Truideman en Murwin Dubois wel contact met hem hebben. "Dus de vraag waar hij is zal u aan zijn advocatenteam moeten stellen." Het juridisch team van Hoefdraad heeft, op vragen van journalisten, steeds aangegeven dat de confidentialiteit tussen advocaten en cliënt is gewaarborgd in de wet. Informatie over waar Hoefdraad is, is een confidentiële aangelegenheid die zij niet zullen doorbreken.

Op 11 maart zal het team van de ex-minister ingaan op de strafeis tegen hun cliënt. "Het is een voorstel. Wanneer wij daarop zijn ingegaan, zullen wij zien als het hof meegaat met dit voorstel dan wel tot een andere conclusie komt", reageerde Dubois.

Hij zei dat het team geen enkele verwachting koesterde over de strafeis. "De procureur-generaal acht naar zijn mening het bewijsmateriaal te hebben geleverd, maar wanneer wij aan het woord zijn gekomen zult u zien dat een zaak verschillende invalshoeken heeft", aldus Dubois.

De vervolging heeft bij het Hof van Justitie nu ook een verzoek tot machtiging aangevraagd om tegen Hoefdraad een gerechtelijk financieel onderzoek te starten. Dit moet uitwijzen als de ex-minister persoonlijk financieel voordeel heeft gehad uit de misdrijven die zijn gepleegd bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Volgens de pg staat die zaak los van het onderzoek naar misdrijven bij de CBvS.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen