Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ajodhia: 'Lichtpuntje niet vroegtijdig uitdoven'

'Lichtpuntje niet vroegtijdig uitdoven door verkeerde interpretaties'

07/02/2021 00:00 - Wilfred Leeuwin

Viren Ajodia

Viren Ajodia  

PARAMARIBO - Viren Ajodhia betreurt het dat de oprichting van New Surfin naamloze vennootschap nu al op sociale media in een negatieve context wordt geplaatst. "Misschien hadden we eerder hiermee naar buiten moeten komen, maar het is allemaal nog in de voorbereidende fase en nu heeft alleen nog de oprichting plaatsgevonden", verduidelijkt hij in gesprek met de Ware Tijd.

De regering heeft op 5 januari de nv opgericht met als doel buitenlands investeringskapitaal aan te trekken voor het financieren van overheidsprojecten. In de raad van commissarissen (rvc) zitten onder anderen de ministers Armand Achaibersing (Financiën en Planning) en Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking). Beiden hebben als vertegenwoordigers van de staat een belangrijke functie. In de rvc is ruimte voor nog meer toezichthouders tot maximaal zeven personen.

Geruchten als zou het gaan om een privévennootschap waarin de bewindslieden zitting hebben, worden tegengesproken door Ajodhia, die als adviseur van minister Achaibersing bezig is geweest met de oprichting van New Surfin. Hij benadrukt dat bij elke inbreng van investeringskapitaal met een due diligence-onderzoek wordt nagetrokken wat de bron is van het geld. "We zullen niet toelaten dat vreemd of ongeoorloofd kapitaal in de vennootschap zal worden gestopt."

Hoewel de soort projecten nog goed moeten worden omschreven is volgens Ajodhia het Crisis- en Herstelplan van de regering een goed uitgangspunt. Volgens hem zijn dit soort initiatieven de lichtpuntjes, waarover president Chandrikapersad Santokhi heeft gesproken. "We zijn bezig gesprekken te voeren met een aantal investeerders en ik kan alvast zeggen dat er grote bedragen mee gemoeid gaan. Laten we dit lichtpuntje niet vroegtijdig uitdoven door verkeerde interpretaties."

Ajodhia vervolgt: "Ik vind het jammer dan sommige mensen bewust of onbewust goede initiatieven die worden opgezet om het land weer tot bloei te brengen, worden gefrustreerd. Als we zo doorgaan als Surinamers zal het heel moeilijk worden om uit de crises te komen." Volgens hem zal de komst van de nv een belangrijke doorbraak zijn in het traject tot herstel.

Er is, zegt hij, bewust niet gekozen voor één van de vele bestaande mechanismen bij de overheid. "We hebben allemaal gezien wat er is gebeurd de afgelopen jaren. Dus we werken liever met een compleet nieuw orgaan, dat onder toezicht staat van de regering." Ajodhia benadrukt dat het helemaal niet gaat om een diasporabank maar een vennootschap dat 100 procent eigendom is van de staat. "De achterliggende reden is dat we als staat geen leningen kunnen aantrekken, maar dat dat niet betekent dat we stil moeten staan."

De oprichting van New Surfin betekent niet dat de plannen om het agentschap Investsur op te richten niet doorgaan. "Dat is ook in voorbereiding en zal gekoppeld worden aan deze vennootschap", onthult Ajodhia. "Investsur zal zich meer richten op het aantrekken van investeringen in een bredere zin. De rol van Investsur moet meer gezien worden als één van een marketingbureau dat investeerders zal zoeken." Registeraccountant Radjen Pahladsingh is de directeur van New Surfin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina