Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe ronde ordening goudsector brengt ondernemers naar formele economie

Nieuwe ronde ordening goudsector brengt ondernemers naar formele economie

10/02/2021 10:01 - Euritha Tjan A Way

Vicepresident Ronnie Brunswijk sprak kleinschalige goudzoekers nabij de Royal Hill-pit in november 2020 toe.

Vicepresident Ronnie Brunswijk sprak kleinschalige goudzoekers nabij de Royal Hill-pit in november 2020 toe.  

PARAMARIBO - De goudzoekers in de sector klein goudmijnbouw worden uiteindelijk van het informele circuit gebracht naar de formele economie. Zo bevestigt Wesley Rozenhout, directeur van Grassalco en voorzitter van de commissie Ordening Kleinschalige Goudsector, tegenover de Ware Tijd.

Een belangrijk onderdeel van dit traject is het mogelijk maken dat deze groep ondernemers toegang krijgt tot financiële diensten. "Wij hebben met de banken gesproken en het was voor hen belangrijk dat zij niet alleen het risico zouden lopen omdat zij niet weten van waar het goud komt. Wij van Grassalco hebben toen gezegd dat wij daarbij zullen helpen. Dan is het duidelijk dat het goud van ons komt", zegt Rozenhout.

Het is de uiteindelijke bedoeling dat goudzoekers die geregistreerd zijn en een pasje hebben, hun goud bij Grassalco kunnen aanbieden. Vervolgens wordt het geld dat ze moeten ontvangen gestort op hun rekening bij de bank. "Dan kunnen ze vanuit dat punt ook giraal bankieren wat belangrijk is voor het terugdringen van onze cash economie." Maar voorafgaand hieraan is het de bedoeling dat er een registratieronde plaatsvindt en de aangepaste concept Mijnbouwwet, die is ingediend door de commissie Ordening Kleinschalige Goudsector, wordt behandeld en aangenomen.

Om te komen tot de registratieronde is er al een oproep gedaan via vooral de Portugese nieuwszenders in Suriname. Daarbij worden ondernemers die actief zijn in de klein goudmijnbouw opgeroepen zich te registreren om ordening te brengen in deze sector. Was het eerder zo dat de ondernemers in de goudvelden tijdens zo een ordeningsronde slechts geregistreerd werden en in het bestand voorkwamen van de commissie Ordening Goudsector (OGS), nu gaat het een stap verder. Degenen die zich registreren krijgen een pasje compleet met identificatienummer en barcode.

Clifford Asinie is technisch manager van de OGS. "Voorheen, als de ondernemers die werkten in de goudsector staande werden gehouden met goud, werd dat geconfisqueerd, want het was niet duidelijk waar ze het vandaan hadden. Nu kunnen ze hun pas laten zien en dan weet de desbetreffende politieagent dat het gaat om een geregistreerde goudzoeker." Vandaar dat de goudzoekers opgeroepen worden om met hun concessiepapieren of eventuele andere bewijzen langs te komen bij de OGS.

Het is de bedoeling dat in deze fase de goudopkoopbedrijven die een vergunning hebben een machine krijgen waar doorheen de kaart 'geswapt' moet worden. Dan wordt geregistreerd van wie het goud is en tegelijkertijd is het ook direct de bedoeling dat via dit systeem belasting aan de staat kan worden afgedragen. Zonder dit pasje zal het op den duur niet meer mogelijk zijn het edelmetaal ten verkoop aan te bieden. "Het enige dat nog bepaald moet worden is hoeveel degenen die de kaart krijgen zullen moeten betalen voor deze voorziening. Dat moet door het beleid bepaald worden, dus we wachten nog daarop. Als dat zover is, plannen we om midden februari van start te gaan", meldt Asinie.

Hij zegt erbij dat de bijdrage die nog bepaald moet worden nodig is om het softwaresysteem te bekostigen dat speciaal voor dit project is ontworpen. De technisch manager vindt het zeer positief dat door het systeem van Grassalco het mogelijk wordt voor deze ondernemers om toegang te krijgen tot financiële diensten. "We zijn zelf in het veld en zien dat als deze mannen goud vinden ze twee dingen kunnen doen: een mooie auto kopen of soms een perceel. Maar voor de rest wordt het geld 'gebost.' Doordat ze straks een bankrekening kunnen hebben is er voor hen veel meer mogelijk."

Hij vindt niet dat de bijdrage voor het verkrijgen van een pasje belemmerend zal werken bij de registratie. "Ik denk het niet hoor, we worden nu al platgebeld. Ook de mensen willen de ordening", aldus Asinie. Hij meldt verder dat de OGS ook van plan is naar de mensen in het veld toe te gaan om ze te registreren. "Dus wie in Paramaribo is komt hier, maar naar de mensen in het binnenland gaan we zelf ook."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen