Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Diplomatieke relatie Suriname-Nederland op hoogste niveau hersteld

Diplomatieke relatie Suriname-Nederland op hoogste niveau hersteld

11/02/2021 00:00 - Arjen Stikvoort

Henk van der Zwan (r), ambassadeur van Nederland, bood woensdag zijn geloofdbrieven aan president Chandrikapersad Santokhi aan. Ook minister Albert Ramdin was daarbij aanwezig.

Henk van der Zwan (r), ambassadeur van Nederland, bood woensdag zijn geloofdbrieven aan president Chandrikapersad Santokhi aan. Ook minister Albert Ramdin was daarbij aanwezig. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Na zeven jaar heeft Nederland weer een ambassadeur in Suriname. Henk van der Zwan, die sinds september 2020 zaakgelastigde was, heeft woensdag zijn geloofsbrieven aan president Chandrikapersad Santokhi op het presidentieel paleis overhandigd. Vrijwel tegelijk bood de Surinaamse ambassadeur in Nederland, Rajendre Khargi, zijn geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander aan.

Zowel Van der Zwan als minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking verwacht veel van de herstelde betrekkingen. De minister spreekt van "een belangrijk moment voor de politieke relatie tussen Nederland en Suriname"

"Het is een historische dag. De Surinaams-Nederlandse relatie is hecht en haast intiem te noemen", onderstreepte Van der Zwan de diplomatieke banden tussen beide landen. Hij wil zich vooral inzetten voor het volledige herstel van de diplomatieke betrekkingen.

In november 2020 heeft een ambtelijke missie uit Nederland met verschillende ministers gesproken in Paramaribo over een uit te voeren programma. "Het is een belangrijke 'roadmap' waar we aan gaan werken", zegt Van der Zwan tegen de Ware Tijd.

Er zal worden samengewerkt op het gebied van financiën, defensie, landbouw en visserij, versterking van de rechtsstaat en op medisch niveau. De ambassadeur is onder de indruk van de onderlinge nauwe contacten tussen beide landen. " Er zijn veel familiaire contacten. Ik heb veel mensen gesproken die ofwel in Nederland gestudeerd ofwel familie daar hebben of omgekeerd. Het is absoluut een heel unieke relatie."

De Nederlandse ambassade wil de Surinaamse regering helpen in diens pogingen het personenverkeer tussen de twee landen visumvrij te maken. " Nederland gaat daar niet over. Het zit in een EU-Schengengebied en heeft ook EU-Schengenvisa", verduidelijkt Van der Zwan. Het is aan de Europese Unie om uiteindelijk beslissingen te nemen. "Maar we zijn bereid om Suriname te helpen toegang te krijgen tot die diensten in Brussel die nodig zijn om aan de technische voorwaarden te kunnen voldoen."

Ramdin zegt tegen de Ware Tijd dat in deze nieuwe fase de wederzijdse belangen zullen worden behartigd zonder reserves. "Ik kan nu werken met iemand en zonder enige beperking om activiteiten te ondernemen. Daar ben ik heel blij om."

De bewindsman is tevreden over de relatie. "Er zijn veel gesprekken gevoerd, contacten gelegd en er is informatie verschaft over de Surinaamse regering." Tien jaar lang (onder de regeringen Bouterse, … red.) was er bijna geen contact, stelt Ramdin. "Er is nu een duidelijke toewijding aan de relaties en die moeten we verder uitbouwen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina