Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Strafzaak SPSB breidt zich uit naar woningbouwproject CLO

Strafzaak SPSB breidt zich uit naar woningbouwproject CLO

11/02/2021 18:03 - Van onze redactie

Ronald Hooghart vreest geen enkel justitieel onderzoek.

Ronald Hooghart vreest geen enkel justitieel onderzoek. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Rechter-commissaris (rc) Ingrid Latjicharan heeft zich zondag persoonlijk georiënteerd op wat bekend staat als het woningbouwproject van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO). Dit project komt steeds nadrukkelijker in beeld in het strafonderzoek naar vermeende malversaties bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), waarvoor voormalig directeur Ginmardo Kromosoeto terecht staat.

Naar verluidt zouden zich ook rond het project dat wordt getrokken door CLO-voorzitter Ronald Hooghart onregelmatigheden hebben voorgedaan. Hooghart heeft bij de SPSB een groot bedrag geleend om het project aan de Esperanceweg op te zetten. Hij zegt tegen de Ware Tijd de onschuld zelve te zijn en slechts zakelijk contact met de bank te hebben gehad.

Politiewoordvoerder Rachel Deekman bevestigt tegenover de Ware Tijd dat de rc zich op het project bevond in verband met de SPSB-kwestie. Daarbij was zij vergezeld van onder meer politieambtenaren en functionarissen van de Centrale Landsaccountantsdienst.

Rond het project spelen al geruime tijd problemen en er is zelfs aangifte tegen Hooghart gedaan. Een goed deel van de bewoners van de ongeveer 150 woningen maakt zich zorgen om de schuld die nog op de woningen zou rusten. Ook kunnen terreinen niet op hun naam worden overgeschreven vanwege de nog lopende schuld.

Een bewoner die de minpunten bevestigt tegenover de Ware Tijd, meent dat Hooghart zijn afspraken niet is nagekomen. "De woningen zouden sleutelklaar worden opgeleverd. Maar ik moest mijn keukenkast zelf maken en ook zelf de woning schilderen."

De man zegt dat hij geen trammelant maakte, omdat hij hoe dan ook een dak boven zijn hoofd heeft. "Maar sleutelklaar is wat anders." Hij zegt bij de bank af te lossen, maar weet ook van mensen die elders moeten aflossen voor hun woning. "Ik wil geen problemen. Maar die man moet nu wel zijn afspraken nakomen, zodat wij rustig voort kunnen", zegt hij doelend op Hooghart. Hij hoopt dat de gerechtelijke stappen geen nieuwe obstakels opleveren voor de bewoners.

Desgevraagd zegt Hooghart zich aan geen enkel strafbaar feit schuldig te hebben gemaakt en vreest hij geen enkel justitieel onderzoek. "Ik heb geld geleend om wat huizen te bouwen. Men is gewoon bezig met stemmingmakerij." Hij zegt nog niet te zijn opgeroepen voor eventueel verhoor."Ik heb geld van niemand in mijn zak gestopt. Laten ze dat gaan zoeken bij de mensen die stelen."

Hooghart stelt zo een SRD 5 miljoen te hebben geleend bij het woningbouwfonds van de SPSB. De eerste keer SRD 4 miljoen en daarna nog eens circa SRD 1 miljoen. Over de terugbetaling heeft hij naar eigen zeggen afspraken gemaakt met de nieuwe leiding van de bank. Volgens hem zijn de financieringsafspraken niet volledig nagekomen waardoor een aantal werkzaamheden op het woningbouwproject stagneren. "SPSB moet nog veel geld betalen. De laatste huizen zijn voor driekwart afgebouwd."

Dat sommige woningen zijn ingetrokken die niet sleutelklaar waren, kwam op verzoek van de mensen zelf. Als voorbeeld noemt hij een bewoonster die had gevraagd om haar inboedel alvast in de woning te bergen, omdat ze daar geen plek voor had. "Plotseling is ze in dat onafgebouwde huis gaan wonen", zegt de CLO-voorzitter. Hij voegt eraan toe dat de woningen wel waren toegewezen maar er was nog geen toestemming om ze te mogen bewonen.

Hooghart spreekt van "stank voor dank" voor zijn inzet om het huisvestingsvraagstuk van veelal laagverdienende ambtenaren te willen helpen lenigen. Hij merkt op te zijn begonnen met een bouwproject aan de Iduweg toen er nog geen financiering was, door een lening van 55.000 US dollar te nemen met zijn eigen huis als onderpand.

Door de perikelen en vermeende tegenwerking ziet hij af van uitvoering van een huisvestingsproject te Rijsdijk. "Als er iemand dat terrein wil kopen verkoop ik het. Dan zullen de mensen daar maar hun huis moeten gaan kopen", zegt hij verbitterd. Hooghart voert aan dat de prijzen van de CLO-woningen aan de Esperanceweg variëren in prijs van SRD 130.000 tot SRD 210.000. Dat is volgens hem veel goedkoper dan de bedragen waarvoor soortgelijke woningen door andere projectontwikkelaars worden aangeboden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina