Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minder skalians op Marowijnerivier

Minder skalians op Marowijnerivier

12/02/2021 12:12 - Euritha Tjan A Way

Een skalian enkele jaren terug op het stuwmeer. Dat er ook nu weer goudpontons op het stuwmeer zouden zijn, wordt ontkend door OGS.

Een skalian enkele jaren terug op het stuwmeer. Dat er ook nu weer goudpontons op het stuwmeer zouden zijn, wordt ontkend door OGS. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het aantal skalians op de Marowijnerivier is aan het afnemen. Dat bevestigt zowel Antoine Joly, ambassadeur van Frankrijk in Suriname, als Genaro Sampie, operations manager bij de commissie Ordening Goudsector (OGS).

Volgens het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) is met de Fransen overeengekomen om via luchtsurveillance de skalians die er nog zijn te volgen via een gps- trackingsysteem. "In samenwerking met de ministeries van Justitie en Politie en Defensie en de procureur-generaal worden juridische aspecten en oplossingen bekeken om de skalians te ontmantelen", meldt het ministerie op vragen van de Ware Tijd.

Joly is blij dat de goudpontons aan het afnemen zijn. "Het gaat me vooral om de mensen die langs de rivier wonen en schade ondervinden van de operaties van de skalians. De plaatselijke bevolking moet water drinken dat vervuild is, dat kan niet", vindt de ambassadeur.

Hij vertelt zeer ingenomen te zijn met de samenwerking met de regering over deze kwestie. "Daarnaast hebben we ook de lokale mensen bezocht. Er zijn maar enkelen die voordeel hebben aan deze activiteiten op de rivier. Ze zien de ondernemers dan ook liever vandaag dan morgen vertrekken."

Hoewel de ambassadeur graag meer vaart had gezien bij het ontruimen van de skalians begrijpt hij wel dat het wat langer duurt in Suriname. "Kijk, in Frans-Guyana hebben wij bij wet bepaald dat we skalians die wij aantreffen op de Franse rivieren mogen vernietigen. In Suriname bestaat die wetgeving niet, dus ik snap dat het wat langer zal duren."

Het ministerie van NH meldt dat de regering geleidelijk aan zal werken aan een duurzame economie, door af te stappen van negatieve trade-offs op de natuur, waarbij rivieren en drinkwater worden vervuild. "Het economisch beleid van de regering is gericht op meer economische groei, diversificatie van de economie en meer werkgelegenheid. Gedacht wordt aan onder meer toerisme en de ontwikkeling van micro-, midden- en kleinbedrijven, in het bijzonder ook in het district Marowijne", aldus het ministerie.

Met het technische akkoord tussen Suriname en Frankrijk over de loop van een groot deel van de oostgrens, kunnen er mogelijkheden worden bekeken tussen Frans-Guyana en Suriname om de duurzame ontwikkeling aan beide zijden van de grens te stimuleren. "Op die manier kunnen we de mensen die wel actief waren in de goudsector op de rivier alternatieven geven. Maar eerst moeten de skalians weg, wat ook staat in de overeenkomst tussen Suriname en Frans-Guyana die nog officieel ondertekend moet worden", zegt Joly. Hij bevestigt dat voor het ontplooien van activiteiten op de rivier toestemming van zowel Suriname als Frans-Guyana nodig zal zijn in de toekomst.

Terwijl de skalians in de Marowijnerivier wegtrekken, zou volgens ingewijden hun aantal in het stuwmeer toenemen. "Dat is niet zo", aldus Sampie. "Soms komen mensen in de war tussen de skalians en de duikpontons die naar grind zoeken", meent hij. Verder is het beleid van het ministerie van NH tot 2025 erop gericht om in samenwerking met de twee ordeningsorganen - OGS en de commissie Ordening Kleinschalige Goudmijnbouw die valt onder de vicepresident - de uitgifte van nieuwe alsook verlenging van vergunningen aan skalians stop te zetten om binnen Surinaamse wateren te opereren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina