Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We zullen toch ergens weer moeten beginnen'

'We zullen toch ergens weer moeten beginnen'

15/02/2021 08:02 - Arjen Stikvoort

Vanaf dinsdag wordt het fysiek onderwijs voor leerlingen van de lagere scholen hervat.

Vanaf dinsdag wordt het fysiek onderwijs voor leerlingen van de lagere scholen hervat. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De schoonmaakploegen zijn vorige week uitgerukt, zodat er vanaf morgen op de basisscholen weer ‘fris’ kan worden gestart met het fysieke onderwijs. Niet elke dag zal er voor elke klas school zijn. “Maar we zullen toch ergens weer moeten beginnen”, zegt waarnemend schoolhoofd Suzy Loe Sack Sioe van de Openbare School Gijsbertusstraat. “Ik ben heel blij dat de kinderen na zo een lange tijd weer naar school kunnen. We hebben ze gemist.”

Het onderwijsproces had na de kerstvakantie, die twee dagen eerder inging, aanvankelijk op 6 januari moeten worden hervat. Maar vier dagen daarvoor liet het ministerie van Volksgezondheid weten dat door de vele coronabesmettingen de scholen op een later moeten zouden opstarten. Woensdag werd groen licht gegeven om vanaf vandaag de basisscholen open te stellen. Echter, het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur liet de volgende dag weten dat vandaag "uitsluitend de leerkrachten zich moeten melden op school om de lessen van de leerlingen voor te bereiden".

 

WhatsApp

Er is geen achterstand (op OS Gijsbertusstraat, … red.) legt Loe Sack Sioe uit aan de Ware Tijd. "We zijn doorgegaan. Hoofdzakelijk via WhatsApp werden opdrachten ingeleverd en gecorrigeerd teruggestuurd naar de leerlingen." Hoewel ze reikhalzend uitkijkt naar haar leerlingen, blijft het waarnemend schoolhoofd uiterst voorzichtig om geen besmetting op te lopen. "Met kinderen is het lastig afstand te bewaren. Ik draag altijd mijn mondmasker. Wat kun je meer?"

Juf Jo-Ann Cordua van de zesde klas zegt dat haar leerlingen de eindtoets moeten maken. "Ze mogen daarom niet teveel achter raken. Het is belangrijk veel te oefenen." Cordua hield de leerstof via WhatsApp bij.

 

Fysiek onderwijs

Nadia Chin A Fat, schoolhoofd van de Christelijke Themenschool aan de Geetaweg, is druk met alle voorbereidingen voor de herstart van het fysiek onderwijs. Ook zij heeft grotendeels het onderwijs via WhatsApp voortgezet. "Maar dat was niet eenvoudig, omdat de ouders ook werkten en niet altijd de mogelijkheid hadden om hun kinderen in het online onderwijs optimaal te begeleiden."

Ouders wiens kinderen geen online onderwijs konden volgen, haalden wekelijks een lespakket op. "We blijven het thuiswerken met lespakketten ondanks het fysieke onderwijs stimuleren", zegt OWC-minister Marie Levens tegen de Ware Tijd. "De kinderen zijn maar twee tot drie dagen per week op school. Thuiswerken blijft dus belangrijk."

Het grote voordeel van de fysieke herstart is dat de leerkrachten zelf kunnen begeleiden en corrigeren, meldt Levens. Rachelle Ligeon, juf van groep zeven van de Christelijke Themenschool, noemt fysiek onderwijs geven "toch het beste". Je kan de leerlingen veel beter in de gaten houden of ze goed hun best doen. Daarnaast kan je ze makkelijk even iets uitleggen."

Ze is van plan om er keihard tegenaan te gaan, want hoewel ze via WhatsApp en de lespakketten onderwees, "moeten die extra zes weken wel ingehaald worden", zegt Ligeon over de verlengde kerstvakantie. De minister beaamt dat er vertraging is opgelopen. Echter, geeft ze aan, door de nieuwe aanpak zullen de kinderen geen tijd meer verliezen door alles uit het hoofd te leren. Hierdoor kan er gestaag worden doorgewerkt.

 

Aanpassen

Ontwikkelingsdeskundige Romano Morsen noemt de herstart van het fysieke onderwijs zowel voor de leerkrachten, ouders als kinderen "heel positief". Echter, hij vindt dat de samenleving zich ook moet openstellen voor het aangepaste onderwijs, het zogenaamde blendid-onderwijs, face-to-face/online. "Dat moeten we zoveel mogelijk uitbuiten, want wat wij hier gebruiken is slechts een deel van het afstandsonderwijs." Morsen zegt dat Suriname op dit vlak zo'n dertig tot veertig jaar achter loopt. "Covid-19 heeft ons met de neus op de feiten gedrukt dat het anders moet en ook kan."

Maar het fysieke onderwijs blijft voor zowel het voortgezet als het basisonderwijs belangrijk, haast hij aan te geven. In het basisonderwijs omdat de jonge kinderen daar ook hun persoonlijke ontwikkeling en identiteit ontwikkelen. Maar ook in het voortgezet onderwijs. "Want daar hebben we niet alleen te maken met kennisoverdracht. Ook vorming, waarden en normen overdragen aan de mensen die de burgerij moeten gaan vormen zijn essentiële leermomenten waar fysiek contact nodig is", onderstreept Morsen. Levens zegt dat het voortgezet onderwijs voor kinderen boven de twaalf jaar pas weer begint wanneer de Covid-19-besmettingen "drastisch" afnemen.

De achterstand die de leerlingen hebben opgelopen door de lange schoolsluiting, valt volgens Morsen in te halen als de leerkrachten zich ook inzetten om hun toetsen meer te laten aansluiten op dit type van afstandsonderwijs. "Zij zullen zich daar bewuster van moeten worden en ook in getraind moeten worden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina